Категорија...

Ветувања: Европски и евроатлантски интеграции

Договорот за името потпишан, за имплементацијата ќе видиме

Ветување: Приоритетно решавање на спорот со Република Грција ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Години наназад високи функционери на ДУИ, меѓу кои и лидерот Али Ахмети, ветуваат брзо решавање на спорот со името, со цел да се отвори…

Владата сè уште нема избрано главен преговарач со ЕУ

ВЕТУВАЊЕ: Уште во првата година ќе се иницира процес на именување на главниот преговарач со ЕУ по можност избран со консензус меѓу власта и опозицијата, кој ќе започне со изготвување на преговарачки позиции за поглавјата судство и темелни…

Не се оствари ветениот старт на преговори со ЕУ до крајот на 2017 година

Почеток на преговори за членство во ЕУ до крајот на 2017 година;   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: За предвремените парламентарни избори кои се одржаа во декември 2016 година  СДСМ вети: „Почеток на преговори за членство во ЕУ до крајот на…

Две години по скандалот со прислушувањето доправа ќе се реформира безбедносниот систем

Пред околу 18 месеци експремиерот Никола Груевски го даде следново ветување: На вчерашната седница усвоивме План за нови реформи за европската интеграција. Покрај постоечките реформи кои континуирано ги спроведуваме, ова е нов…

ВМРО-ДПМНЕ: Проект „Македонско лоби во ЕУ“

Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе отвори канцеларии во главните градови и центри за одлучување на Европската Унија, во кои ќе бидат вклучени влијателни Македонци и пријатели и поддржувачи на нашата држава. Целта на проектот е постојано лобирање меѓу…

ВМРО-ДПМНЕ: Проект „Учиме за Европа без граници“

Владата ќе продолжи со активностите за информирање на домашната јавност за Европската унија, како и правилата во ЕУ за странските посетители и туристи, што е од особена важност по либерализацијата на визниот режим. Проектот предвидува…