Рецензија: Официјално најзагадениот град во светот има просек од 372 ПМ10, Скопје сега има 600!

МКД_мк' - m_mkd_mk_makedonija_skopje_oficijaln-crop-resize

Статистичките податоци оставаат простор за различно претставување на состојбите. Пред нас се наоѓа текст во кој годишниот просек на загаденост на воздухот се споредува со месечниот просек, што не е меродавно за да се донесат вистински и точни заклучоци, бидејќи не ни се познати резултатите од мерењата на ПМ10 честичките во останатите 11 месеци.

МКД_мк' - m_mkd_mk_makedonija_skopje_oficijalnЛинк до оригиналниот напис: Официјално најзагадениот град во светот има просек од 372 ПМ10, Скопје сега има 600!

Датум и време на објавување: 27.12.2013, 10:04

Датум на рецензирање: 31.12.2013

Рецензент: Мирослава Бурнс

Вистинитост: Внимателните читатели ќе забележат дека во текстот просекот од 372 ПМ10 честички е годишен просек во градот Ахваз, а дека просекот за Скопје 600 ПМ10 честички е за месец декември, кој во моментот на објавување на текстот не е завршен. Одделните факти се точни, меѓутоа споредбата на просечните вредности би можела да биде на годишно ниво кај двата града, или пак на месечно ниво, за да бидат издржани компарациите и да се добие точна слика за тоа каде се наоѓа Скопје на мапата на загаденост во светот.

Извори на информации: Како извори се користат ставови на Светската здравствена организација, податливи табеларни прикази и поврзување со линкови со содржини кои се во врска со сторијата. Недостасува основниот извор односно веб-порталот од кој е извршен преводот.

Содржајност: Во поглед на тоа каква е состојбата во светот со најзагадените градови и годишното ниво на честички, текстот не е многу податлив, но во комбинација со табелата може да се добие сеопфатна слика. Искористени се мултимедијалните можности кои ги даваат платформите на интернет, што е позитивен пример.

За некои од тврдењата да станат поуверливи за читателите, потребно е да се наведе извор. На пример недостасува изворот во тврдењето за мерењата во Скопје:

Иако Скопје го нема на списокот на СЗО, мерењата во македонскиот главен град покажуваат дека во декември во неговиот воздух имало просечна концентрација на ПМ10 од 600 на кубен метар, а понекогаш таа бројка достигнува и до 1.000.

Оригиналност/Плагијат: Текстот е делумен превод од странски сајт со адаптација за македонски услови, во смисла на тоа што е додаден аголот за скопскиот воздух, со што приказната се прави поблиска за македонски услови. Меѓутоа, не е наведен изворот од каде што се преведува. Од таму се преземени и табелите.

Квалитет на насловот: Од насловот може да се заклучи дека воздухот во Скопје е позагаден отколку во најзагадениот град во светот, што сепак е не е вистина, поради фактот што се споредуваат годишен просек со состојба во текот на еден месец. Поради тоа, насловот не ја обелоденува вистината, напротив, манипулира, бидејќи во него е испуштена информацијата дека просекот од 372 пм10 честички, е годишен просек.

Меѓутоа, насловот од првичното објавување на веста е еднаш променет, со што се има направено обид да се долови точната слика, со додавањето на зборот „сега“.

Фотографија: Авторот на фотографијата која е на Ројтерс, Мортеза Никоубазл, не е посочен. На фотографијата е претставен Техеран. Четири од најзагадените градови во светот се во Иран, не вклучувајќи го Техеран. Во секој случај фотографијата е соодветна, односно илустрира загаденост на воздух.

Заклучок: Кога се донесуваат заклучоци базирани на статистика, од исклучително значење е да се посочат и параметрите. Во конкретниот случај многу е важно да се посочи дека резултатите од мерењата во Ахваз го покажуваат просекот во една година, а резултатите од мерењата во Скопје ја покажуваат состојбата од мерење во тек на еден месец. Значи, можно е во некои други месеци, хипотетички, нивото на честичките да биде пониско и годишниот просек да не е колку во најзагадените градови во светот. Кога состојбата со воздухот во Скопје е алармантна, вниманието на новинарите е фокусирано на сите аспекти на загадувањето, вклучително и споредбата со светските статистики. Тоа е за пофалба, меѓутоа треба да се изведе професионално и со чесно претставување на статистиките.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција