Рецензија: СДСМ избра претседател на партиската младина и слави со српска песна

netpress_com_mk_mk_vest_asp_id141283kategorija31-crop-resize

Уште од самиот наслов „СДСМ избра претседател на партиската младина и слави со српска песна“, е видливо дека намерата не била да информира кој е новиот лидер на младите социјалдемократи, туку да се потсмева,  иронизира. Впрочем, самата содржина на веста од само неколку реда тоа и го потврдува.

FireShot Screen Capture #015 - 'СДСМ избра претседател на партиската младина и слави со српска песна - Net Press' - www_netpress_com_mk_mk_vest_asp_id=141283&kategorija=3Линк до оригиналниот напис: СДСМ избра претседател на партиската младина и слави со српска песна

Датум и време на објавување: 27.10.2013 – 19:04:44

Датум на рецензирање: 28.10.2013

Рецензент: Оливера Војновска

Вистинитост:  Стефан Богоев е избран за претседател на младината на СДСМ, и веста во тој дел е вистинита. Понатаму таа се заснова на анонимни кажувања чија веродостојност не може да се утврди.

„Интересно е што по изборот на новиот претседател на партиската младина, големо славје се случило во дворот …“

Извори на информации: Не се спомнуваат конкретни извори кои присуствувале на изборот на новиот лидер на подмладокот на најголемата опозициска партија. Во материјалот се прераскажани само нечии видувања, импресии и впечатоци од настанот.

Содржајност: Написот не нуди целосна информација за читателот, туку е резултат на една субјективна перцепција. Последната реченица од оваа кратка вест:

 „Славењето било проследено со пеење  на песната „Рачунајте на нас““

треба да го оправда насловот и да им сугерира на читателите дека социјалдемократите не слават со македонски, туку со српски песни. Што пак, треба да алудира на тоа дека не се баш патриотски настроени.

Пристрасност:  Со самата конструкција на веста,  вклучително забележливите елементи на иронизирање,

„видлива била и големата радост на присутните небаре победиле на избори“,

се остава впечаток на политичка наклонетост, без воопшто  да се сака да постигне објективност и баланс.  

Коментирање: Спротивно на амандманот 13 од новинарскиот Кодекс тука се мешаат фактите и мислењата, веста и коментарот.

Оригиналност/Плагијат: Наведено е дека се работи за редакциски текст.

Квалитет на насловот: Насловот привлекува внимание, со ставањето акцент на „слави со српска песна“ претендира да биде и провокативен.

Фотографија: Веста е илустрирана со фотографија од седиштето на СДСМ, но таа не ја покажува атмосферата на славење  пред централата на социјалдемократите опишана во написот.

Говор на омраза: Нагласувањето дека социјалдемократите преферираат српска музика, може да се протолкува и како тенденција за дискриминирање преку обид за создавање на стереотип за цела партија.

 Заклучок: Делови од написот содржат конструкции, кои редакцијата се обидува да и ги сервира на јавноста  како вистина, иако се забележува дека се работи за паушални толкувања. Материјалот содржи елементи на една вест, но стилот и начинот на кој таа е стокмена укажува на тенденциозност.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција