Browsing Tag

Јужна Африка

Ширењето на „омикрон“ во Јужна Африка и Британија – лекција за можните сценарија во другите земји

Како „омикрон“ се прошири во Јужна Африка, земјата која прва го пријави новиот сој на коронавирусот во Светската здравствена организација, откако лекарка детектираше цел кластер од млади пациенти со необични симптоми на жесток замор?

Во кои држави ја има омикрон варијантата на коронавирусот?

Јужна Африка е првата земја што го пријави во СЗО омрикон сојот на коронавирусот, за кого главната загриженост лежи во шилестиот протеин, кој според првичните информации, има повеќе од 30 мутации па се смета дека е позаразен и полесно се…

Јужна Африка прва го пријави сојот омикрон во СЗО

Јужна Африка не побарала од производителите на вакцини да престанат да испорачуваат вакцини, туку да ја одложат испораката. Причината е што во оваа земја има доволен број на вакцини како залиха, кои не се искористени