Browsing Tag

регрутација

Не е вистина дека во војната ќе се мобилизираат сите Украинки од 18 до 60 години

Во објавата е споделена неточна информација дека ќе се прави мобилизација на жените Украинки во војската. Станува збор за неодамнешна законска обврска, според која почнувајќи од 1 октомври жените со медицинско или фармацевтско искуство,…

Украина не регрутира лица под 18 години, жените се запишани во воениот регистар, но не значи дека ќе…

Украина  ја намали старосната граница за воен рок од 27 на 25 години, но не регрутира лица помлади од 18 години. Регрутирањето деца во вооружените сили е спротивно на законот во Украина. Што се однесува до жените во Украина, тие од 1…

ЕУ нема да ги депортира мажите на возраст од 18 до 60 години назад во Украина

Според европскиот комесар, ЕУ нема да депортира никого спротивно на неговата волја. Тоа значи дека украинските мажи кои моментално живеат во Европа не се во ризик за присилна депортација. Исто така ЕУ не планира да го забрани влезот на мажи…

Не е точно дека Украина мобилизира и малолетници

И претходно со користење на видеоматеријали од младолики момчиња на социјалните мрежи се правеше обид да се обвини Украина за мобилизирање на деца. Но, тоа не е вистина, според законите на Украина, само полнолетни лица може да бидат…

Лажна регрутација: Фалсификуван постер повикува бездомници да се борат за Украина

Постерот што се споделува во оваа објава на Фејсбук, со којшто се повикуваат бездомници или лица кои живеат од социјална помош да се приклучат во одбраната на Украина, не постои. Фотографијата којашто се користи во него може да се пронајде…

Не е точно дека Украина регрутира 17-годишни деца и дека ја намалила границата на 16 години

Нема никакви докази за тврдењата оти Украина испраќа деца на воениот фронт да се борат против Русите. Ваквите тврдења се произволни и неосновани. Законот за воена служба на Украина забранува регрутација на лица под 18 години. Членот 15 од…