Нема докази за мистериозни подземни тунели од Шкотска до Турција

Фото: Franz BachingerPixabay

Мистериозни подземни премини познати како „Ердстал“ се пронајдени низ цела Европа, но нема докази за континуиран тунел  од Шкотска до Турција. Факт е дека нема докази за тоа, дури ни во османлиските записи. Оваа објава е дел од публикацијата на праисторичарот д-р Хајнрих Куш, кој доби многу критики од научната јавност за погрешно изнесување на податоци

Мистериозни подземни премини познати како „Ердстал“ се пронајдени низ цела Европа, но нема докази за континуиран тунел  од Шкотска до Турција. Факт е дека нема докази за тоа дури ни во османлиските записи. Оваа објава е дел од публикацијата на праисторичарот д-р Хајнрих Куш, кој доби многу критики од научната јавност за погрешно изнесување на податоци

 

 

Рецензираме објава на социјалната мрежа Фејсбук во која се тврди дека масивни подземни тунели се протегаат од Шкотска до Турција. Ова не е вистина.

Во објавата пишува:

Во Шкотска се откриени мистериозни тунели кои се протегаат се до Турција, но истражувачите се уште не се сигурни зошто и како се создадени?

Она што ги прави уште помистериозни е колку се апсолутно неверојатни и колку педантно се создадени.

Овие илјадници подземни тунели од камено доба ги оставија научниците целосно збунети. Д-р Хенрих Куш во својата книга со наслов “Тајната на подземната врата на античкиот свет” објаснува дека тунелите биле ископани под буквално стотици неолитски населби низ Европа. Самиот факт дека тие преживеале повеќе од 12.000 години докажува дека првобитните тунели мора да биле уште помасивни.

Тој понатаму верува дека тунелите требало да се користат како автопати, што им овозможувало на луѓето да патуваат до далечни места низ Европа.

Тој објаснува дека „низ Европа, имало илјадници такви тунели – од север во Шкотска до Медитеранот. Тие се прошарани со ќошиња, на некои места има поголеми простории наменети за седење, или складишни комори и простории. Тие не се поврзуваат сите, но земени заедно тоа е огромна подземна мрежа“.

„Само во Баварија во Германија најдовме 700 метри од овие подземни тунелни мрежи. Во Штаерска во Австрија најдовме 350 метри“, рече тој.

Низ Европа, постојат илјадници од нив – од север во Шкотска до Медитеранот.

Повеќето не се многу поголеми со ширина од само 70 сантиметри – доволно широки за да може човек да влези, но ништо друго.

Додека многумина ги опишаа тунелите како антички автопати, други објаснија дека тие биле метод за заштита на луѓето од предатори.

Во својата книга, д-р Хенрих објаснува дека црквите често биле градени покрај влезовите во тунелите, бидејќи Црквата се плашела од безбожното влијание, што можеби го претставувале тунелите, и сакала да го запре нивното влијание.

Други слични тунели се откриени и на други континенти како и низ Америка, каде се пронајдени голем број на антички тунели. Сепак, големото прашање е зошто се изградени овие премини? Понатаму, како биле конструирани? Иако постојат голем број на легенди во врска со нив, истражувачите допрва треба да откријат цврсти одговори.

Имено оваа објава е дел од публикацијата на праисторичарот д-р Хајнрих Куш, кој доби многу критики од научната јавност за погрешно изнесување на податоци.

До денес, нема докази дека постојат масивни, мистериозни подземни тунели кои се протегаат од Шкотска до Турција.

Куш студирал античка историја и антика, антички ориентални студии, праисторија на Универзитетот Карл Франценс.

Од 2009 година, заедно со сопругата, Ингрид Куш, објавија три книги за подземните премини, тунели и простории, што предизвика сензација, особено во Австрија, но добија и голем број критики и осуда од научната јавност.

Првата книга (Gates to the Underworld) добиваше постојано негативни критики во специјализирани списанија, за претерани толкувања, погрешна идентификација на наоди и употребата на езотерични објаснувања. И двајцата беа критикувани, генерално за „научно сомнителен начин на работа“.

Втората книга (Запечатен подземен свет) досега добиваше мало истражувачко внимание. Во две референци, Кушовото научно датирање на испитуваните објекти стари 10.000 или 20.000 години е отфрлено од науката како погрешно толкување на резултатите од мерењето. Автентичноста на документот кој видно се користел како извор е доведен во прашање поради пишувањето и употребениот наратив.

Во нивната трета книга на оваа тема (Тајниот подземен свет), брачниот пар Куш тврдат дека системите на бандите формирале „транспортен систем контролиран со фреквенција“ заснован на „квантни физички функции“. Со помош на овие „древни енергетски линии за телепортација“, луѓето тргувале со различни подземни народи до средниот век.. Според нивното мислење, објектите биле уништени од „црквата“, која го прикривала нивното постоење до ден-денес, додека ЦИА и Мосад веќе трагале по нив во Австрија, користејќи тајни мерења. Издавачот за книгата објави дека засега нема да објавува второ издание на книгата поради „некои сомнителни, па дури и неточни информации“ кои се споделени.

Дека информацијата за тунелите Ердстал се протегале до Турција од Шкотска е лага објави и специјализираното списание Interestingengineering.

Многу важни веб-страници споделија дека тунелите, мистериозните подземни премини, стигнуваат од Шкотска до Турција, но вистината е многу поинаква. Факт е дека нема докази за тоа, дури ни во османлиските записи.

Тунелите Ердстал се неверојатни структури и тие се импресивни. Секогаш кога истражувачите откриваат нов тунел, дискусијата продолжува дека мистериозните тунели можеби се поврзани насекаде. Тунелите Ердстал опфаќаат повеќе неповрзани премини низ Германија, Австрија, Франција, Ирска и Шкотска. Приказната веројатно потекнува од статија објавена во Der Spiegel во 2011 година за мистериозните тунели која се повикува на истражувањето на германскиот праисторичар Хајнрих Куш. Во неговата книга вели дека тунелите биле изградени пред 5.000 години, а не пред 12.000, како што се мислеше првично, пишува Interestingengineering..

Читаме многу интересни работи и гледаме документарни филмови за подземните градови на места како Париз, Истанбул или Кападокија, но сите тие се распространети во 20 различни земји, многу различни области. Некои од нив се навистина познати и станаа туристички места, со многу посетители како селото Бери Троглодит, кое е мал комплекс на домови изградени под земја на југот на Франција, а луѓето живеат таму стотици години. Има многу подземни градови и тунели и во Иран и Полска.

Турција е дом на многу подземни градови во средината на земјиното тло во места како Истанбул, Анкара, Кападокија, Аксарај, Кајсери и Коња. Некои од нив дури и докажано се поврзани едни со други. Повеќето од нив се повеќеслојни и најчесто се користеле како засолништа, па дури и како фрижидери.

Научниците велат дека тие биле користени и како тајни начини за криење од непријателите во време на војна. Сепак, нема никаков доказ дека подземните тунели стигнуваат до Анадолија. Дури и во османлиските записи нема пишани информации за тунелите Ердстал во Европа.

За древните тунели, подземните цивилизации и откритијата, може да се погледнете овој документарец изработен од National Geographic со факти и докази во кој никаде не се споменува поврзаност на подземните тунели од Шкотска до Турција.

Мистериозни подземни премини познати како „Ердстал“ се пронајдени низ цела Европа, но нема докази за континуиран тунел  од Шкотска до Турција, открија и проверувачите на Факти од Snoops.

Факт е дека средновековните тунели Ердстал кои датираат со векови се пронајдени на места како Германија, Австрија, Франција, Ирска и Шкотска, но не е вистина дека овие тунели имаат континуиран премин низ целиот пат од Шкотска до Турција.

Најмалку од 2011 година, веб-страниците посветени на ширење гласини за духовите и подземјето тврдат дека е откриена поврзана „мрежа“ од тунели кои датираат од каменото доба и се протегаат низ Европа од Шкотска до Турција. Оваа пропагандата се проби како теорија на заговор.

Се чини дека приказната потекнува од грубо погрешно толкување на написот од 2011 година во германскиот магазин „Шпигел“ во кој се детализирани мистериозните тунели пронајдени низ делови од Европа познати како „Ердстал“. Верзијата, исто така, се повикува на делото на германскиот праисторичар, Хајнрих Куш, кој заедно со неговата сопруга Ингрид напишал книга на германски јазик во 2009 година за тунелите Ердстал. Брачниот пар Куш верувале дека тунелите биле изградени пред 5.000 (не 12.000) години, а научните докази го ставаат Ердстал во уште понова временска рамка.

Тунелите Ердстал не се меѓусебно поврзан автопат меѓу Шкотска и Турција, што би барало луѓе со рудиментирани алатки да копаат тунел под Северното Море или Ла Манш за да стигнат до континентална Европа. Факт е дека тунелите опфаќаат повеќе неповрзани премини кои се пронајдени главно во Германија, Австрија, Франција, Ирска и Шкотска.

Иако нема докази дека тунелите Ердстал се откриени на исток до Турција, големите и софистицирани подземни градови во регионот Кападокија во таа земја се откопани и истражени во последниве години, од кои можеби најпознатиот е Деринкују.

Додека подземните лавиринти во Турција беа релативно напредни и се користеа за заштита на жителите од опасност, целта на европските тунели Ердстал е сè уште мистериозна. За разлика од подземните градби во Турција, каде што 300-годишната патека од османлиска хартија ги водела современите истражувачи до клучната инфраструктура, нема пишани записи за тунелите Ердстал во Европа. Според Der Spiegel, постои несогласување за тоа дали тие биле засолништа од ограбувачи и разбојници, простори за перципирани духови или души на мртвите, па дури и тоалети. Освен неколку навидум случајни предмети како железен плуг и неколку воденички камења, тунелите не се само празни, туку и „исчистени“, што се чини дека ја зголемува мистеријата за нивната намена.

Иако истражувањето за овие археолошки феномени сигурно ќе продолжи и може да има повеќе одговори, не најдовме веродостојни докази за постоење на подземен автопатски систем стар 12.000 години кој се протега од Шкотска преку континентална Европа, па сè до Турција, пренесе Snoops. 

Поради изнесените факти овој пост го оценуваме како невистина.

 

 

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција