Browsing Tag

пазар на труд

АНАЛИЗА: Доаѓа „ураган“ на пазарот на труд – ќе увезуваме ли работна сила?

Ветеринар, продавач, месар, келнер, возач – ова се дел од професиите за кои се нудат вработувања вo веќе објавните огласи во март. Според податоците од Заводот за статистика, на крајот од 2019-та во земјава имало 9.053 слободни работни…

АНАЛИЗА: Скопје и Тетово со најголем број на невработени – пазар на труд во 2018-та!

  Официјалните статистики на истекот од оваа 2018 година покажаа дека невработеноста на ниво на државата се намалува. Сепак, десетици илјади граѓани и натаму фигурираат како невработени – на листата пасивни или активни баратели на…