Browsing Tag

СЕФ

Не постои никаков план за затворање и контролирање на луѓето во „15-минутни градови“

Објавата шири невистини дека луѓето ќе се затвораат во „15-минутни градови“, дека ќе им биде диктирано што и колку да јадат, каде да се движат и какви автомобили да возат. Градоначалникот на Лондон не потпишал никаков договор со СЕФ со кој…

Адитивите Е120 и Е904 се во употреба во прехранбената индустрија со децении

Во објавата се презентираат два адитива - Е120 и Е904, како некаква новина, но тоа не е точно.  Овие адитиви ги има во различни видови прецесирана храна која се консумира секој ден, а во најразлични прехранбени продукти се наоѓаат барем од…

Во светот не се шири мистериозна болест посмртоносна од коронавирусот

Тврдењето во објавата, како и насловот на написот што го споделува, е во целосна спротивност со она што е прикажано во текстот. Не постои никаква смртоносна и опасна болест која се шири во светот и која е посмртоносна од коронавирусот.…

Монтирано и сатирично видео од Давос се споделува како вистинито

Од самото видео е забележливо дека се работи за видеомонтажа. Како што пишува Њузчекер.ин, делот со ликот на Имани во виралното видео има различно осветлување, што сугерира дека е монтирано. Делот на кој се прикажани Клаус Шваб и Виола…

Модерна не произвела 100 илјади дози од вакцините против ковид во 2019

Постот шири невистини дека Модерна имала произведено 100 илјади вакцини против ковид-19 пред пандемијата воопшто да започне. Директорот на Модерна не кажал такво нешто на конференцијата во Давос, кога тој зборува за 100 илјади вакцини во…

Учесниците на состанокот во Давос не планираат каде ќе има војни, болести и глад

Не е вистина дека на состанокот во Давос се дискутира за тоа каде во иднина да се креираат војни, болести и глад. На состаноците на Светскиот економски форум се дискутира за предизвиците со кои се соочува светот, за веќе актуелни и…