Browsing Tag

Ванковска

Ниту ЕУ е бајка, ниту е НАТО во прокси војна во Украина

Ванковска употреби наратив за ЕУ кој сугерира дека Унијата веќе не постои, т.е. не постојат заедничките вредности за добробит на сите граѓани на земјите членки, туку дека како сијамски близнак на НАТО се подготвувала за војна, што е…

Може да се раскине кој било договор, прашање е цената

Ванковска делумно точно оценила дека раскинувањето на договорите со Бугарија и Грција „е лесно“ и „малку потешко“. Но, нејзината проценка колку лесно или колку тешко се раскинуваат билатералните и мултилатералните договори на државата, не е…

Контраспин: САД се стратешки партнер и на дело, а за сите дубиози вината лежи дома

Дали македонската држава и македонските граѓани виделе некогаш нешто лошо од САД? Дали САД ни наметнува менталитет на Студена војна или реално цел свет е во Студена војна? Конечно, дали за евентуалните штетни последици од договорот со…

Медиумите, сепак известиле за Пленумот на Левица

Тврдењето на професорката Ванковска дека медиумите се посрамиле и ниту еден не го ни нотирал одржувањето на Пленумот на парламентарната партија Левица, е невистина која лесно фактографски се утврдува. Од она што може да се утврди се гледа…

Сепак е Севeрна, а не на север од Македонија

Примери на држави со придавката north: North Korea (Северна Кореја), North Carolina (Северна Каролина), North Dakota (Северна Дакота). Значи сите се со north. Потоа континентот Северна Америка е North America, а не Northern America. Исто е…