Трајановски секоја година најавува проширување на Пластичарска

Со цел надминување на сообраќајниот метеж што се создава, Град Скопје ќе го прошири со дополнителна коловозна лента булеварот „Никола Карев“ (т.н. Пластичарска улица). (Рок: 2013-2015 година)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Прширување на…

Исполнето: Во Капиштец отворен Дневен центар за лица со интелектуална попреченост

ПРОЕКТ: „ПОДДРШКА ЗА ОТВОРАЊЕ ДНЕВЕН ЦЕНТАР ЗА ЛИЦА СО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СПРЕЧЕНОСТ “   Една од приоритетните насоки на Градот Скопје во поглед на подобрување на квалитетот на живот на лицата со посебни потре би ќе биде поддршка за…

Реконструкцијата на булевартот „Метрополит Теодосиј Гологанов“, наместо 60 чинеше 92,6 милиони…

Ќе се продолжи со реконструкција и со проширување на булеварот „Метрополит Теодосиј Гологанов“. ( Вредност на изведба: 60 мил. денари. Рок: 2013-2014 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Реконструкцијата на третиот дел од булеварот „Митрополит…

Реконструирана улицата „Јордан Мијалков“ (поранешна „Железничка“)

ПРОЕКТ: РЕКОНСТРУКЦИЈА НА УЛИЦАТА „ЈОРДАН МИЈАЛКОВ“ (ПОР НЕШНА „ЖЕЛЕЗНИЧКА“ Целосна реконструкција на улица „Железничка“ (зад ТЦ „Рамстор“). (Рок: 2013-2014 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Улицата „Јордан Мијалков“ (поранешна…

Изграден е нов скејт-парк на кејот на Вардар

Со изградба на скејт-парк на територијата на град Скопје ќе се реализира дамнешната желба на многу љубители на овие нови спортови, кои се во сè поголема експанзија во светот, како по масовноста така и по атрактивноста.…

Конзервацијата на црквата „Св. Богородица Захумска“ во с. Трпејца се развлече шест години

Продолжуваме со конзервацијата и реставрацијата на фрескоживописот на црквата „Св. Богородица Захумска“, која се наоѓа во с.Трпејца, Охридско и која датира од 14 век. Носител: НУ Завод за заштита на спомениците на културата и…

Сè уште нема автоматизирана самопослуга за велосипеди

Со овој проект се планира да се унапреди постојниот систем за изнајмување велосипеди со автоматизирана самопослуга, нови 10 локации вклучувајќи ги и другите катни гаражи, како и набавка на 500 нови велосипеди од сите типови ( Рок:…

Изграден пешачкиот мост меѓу Хиподром и Инџиково

Изградба на пешачки мост над булеварот „Александар Македонски“ за поврзување на населбата Хиподром со населбата „Методија Андонов – Ченто“, во соработка со Општина Гази Баба. (Рок: 2013-2015 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ова е исполнето  …

Пандов веднаш би ставил катанец на невладините, ама не може

Александар Пандов од движењето ГДОМ, кое ја поддржува владејачката ВМРО-ДПМНЕ,  на контрапротестот пред Собранието одржан на  21 април (2016),  побара привремено да се стопира работата на одредени граѓански организации и политички…

Ски центарот на Водно само пуста желба

По пат на јавно-приватно партнерство, Градот Скопје ќе најде приватен партнер, кој ќе изгради ски-центар на Водно, кој во согласност со студијата би требало да изгради (скијачки патеки, ски-лифтови, подвижни теписи, ресторани,…

ВМРО-ДПМНЕ фаќа „кривини“ за обврските од Пржино

Членот на Извршниот одбор на ВМРО-ДПМНЕ, пратеникот Илија Димовски, коментирајќи ја изјавата  на лидерот на СДСМ, Зоран Заев, во која тој го услови своето присуство на лидерската средба во Виена ( свикана на иницијатива  на…

Трајановски и Трајковски заборавија на пешачкиот мост кај Алкалоид

Изградба на мостот над булеварот Александар Македонски во населбата Автокоманда (кај „Алкалоид“), во соработка со Град Скопје. (Рок: 2013-2014 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Изградба на пешачки мост кај фабриката „Алкалоид“ во…

Изградено новото ОУ„Рајко Жинзифов“ во Драчево

Ќе се изгради нов објект во ОУ „Рајко Жинзифов“ во населбата Драчево, за што ќе се обезбедат 1,5 милион евра донација од Владата на Народна Репу- блика Кина.  (Рок за реализација: 2014) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: На први септември 2014 година…

„Партизанска“ сè уште не е пробиена кон Ѓорче Петров

Продолжување на булевар „Партизански одреди“, од Порта Влае до новата кружна крстосница кај храмот „ Свети Петар и Павле“. Покрај дополнителното пробивање, ќе се изградат и нови тротоари на овој дополнителен потег .( Вредност: 30…

Иванов, сепак, прости изборен криминал

На 18 март (2016) претседателот Ѓорѓе  Иванов, одговорајќи на новинарско прашање дали  по Одлуката на Уставниот суд за укинување на Законот за изменување и дополнувања на Законот за помилување, ќе ги искористи вратените…

Со распуштањето на парламентот не престанува мандатот на пратениците

Универзитетската професорката  Тања Каракамишева – Јовановска, во изјава за ТВ Нова, која ја пренесоа повеќе медиуми (07.04.2016), рече:  Стапи на сила одлуката на самораспуштање на Собранието на Р.М. Што значи од денес…

Три години се најавува стартот на новото средно училиште во Сарај

Град Скопје, во соработка со Владата на Република Македонија, ќе изгради ново средно училиште на територијата на Општина Сарај. ( Рок: 2013-2015 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Изградбата на ново средно училиште во Општина Сарај,…

ДУИ си игра: влези – излези од Влада

ДУИ не е причината за кризата, но бевме и сме гласот на разумот како и промотори на решението, а сега веќе и жртва на девалвацијата и компромитираниот процес.  И затоа одлучивме да ги повлечеме своите актуелни членови на извршната…