Категорија...

Колумни

Заробени медиуми: „Хихирику“ пак ќе кукурига

Ова е мала, но значајна победа на преживеаниот дел на критичката  јавност за ослободување на медиумите Пишува: Ерол Ризаов Има надеж, не е сѐ изгубено. Забранетата „Хихируку“ се враќа на радиобрановите на „Радио Скопје“…

Белешки за популизмот: Македонија како тотална институција

Владее дисциплина, беспоговорна лојалност кон партијата/фамилијата на власт и општа принуда по пат на надзор, наместо договор или координација. Суштински сме исклучени од „надворешниот“ свет, бидејќи тој не е достоен на нашето…

„Нема нација без документација“

Една од суштинските задачи на новинарството е секогаш да потсети на нешто што се случило во минатото, а се случува и сега. Зашто во политиката особено, сите работи се повторуваат еднаш од незнаење, другпат од глупост, третпат…

Политичка пропаганда во пикантен програмски сендвич

За народот да ги гледа вашите вести, без оглед дали се независни, професионално одработени или партиско-политички и пропагандно штелувани, треба „да го врзете“ за телевизорот. А, просечниот македонски гледач во 2013 година гледал 4…

Отворено писмо до претседателот на државата Ѓорге Иванов

Претседателе, почитуван професоре на Правниот факултет и наш колега новинар, убеден сум дека не сте рамнодушни, како што тоа се доживува во јавноста и меѓу нас новинарите, што еден новинар лежи во затвор за напишан текст пред повеќе…

Среќна нова 1994

Во политиката состојбите, на еден или друг начин, се повторуваат. Една од главните грижи на новинарот е тие сличности да ги забележи. Не само како куриозитет, туку и како поука за новите генерации, но и за улогата на медиумите во тие…

БЕЛЕШКИ ЗА ПОПУЛИЗМОТ: Парите се отепувачка за политиката уредувачка

Во периодот 2010-2013 г. секојдневно се затвораа или се преземаа оние медиуми што имаа критички однос кон политиките на Груевски, а во тоа главно средство беа заканите и парите. Пишува: Сашо Орданоски Полека, но…

Остварлив ли е Фондот за професионални медиуми

Еден предлог за подобрување на состојбата со медиумите, кој летово го лансираше пратеник од владејачката коалиција, остана некако без одглас и без нужно внимание во јавноста. Никој не поверува оти Павле Трајанов навистина има моќ…

Слушнете ги дописниците

Условите за работа на македонските новинари се лоши, тоа е веќе апсолвирана тема, но условите на македонските дописници се со еден збор – невозможни! Напросто е невозможно да бидете добри, квалитетни, професионални кога сте сведени на…

Евроскептицизмот на медиумите и власта ја прави Европа сè подалечна

Евроскептицизмот во медиумите се засили особено со последната  економска криза во заедницата, но и со постојаното одложување на нашите очекувања. Низ написите се сугерира дека ЕУ и не е некој келепур, дека парите кои ги очекувавме…

Петта колона во уривањето на новинарското достоинство

Зарем недостатокот на самопочит во рамките на самата професија, немањето внатрешна кохезија, конформизмот,  не функционираат како  петтата колона која ја олесни окупацијата на новинарството, како што своевремено поддржувачите на…

Kомарците и слободата на печатот

Јавниот сервис не е за партиите и за нивната пропаганда, туку за граѓаните. Партиите и нивните ставови се само дел од политичкиот, социјалниот, економскиот, културниот живот, кој јавниот сервис треба да го покрива. За разлика од…