Категорија...

Колумни

Фасади: Општество на лажни вредности

Корупција, тендери, пари... Протест против поставување барокна ограда на мостот кај „Холидеј ин“, 13 мај 2012 г. Фото: Ванчо Џамбаски, ФОСИМ, 2012 Станавме општество кое почива на лажни вредности, во кое лагата има право на…

Белешки за популизмот: Внимавајте, деспотот повторно ќе лаже

Од „сериозна“ прес-конференција на премиерот Груевски, до монтажа со супер смешниот „мучачос“ за плиткоумните пропагандни обиди на власта - за само две недели. Фото: Влада на РМ (лево) и видеоклип скриншот (десно). Бидејќи владините…

Политика и зрелост: Младоста како хендикеп

Фитон, од грчката митологија, син на Хелиос (Сонцето), ја позајмува кочијата на татко си која се движи околу Земјата и ги менува денот и ноќта. Не можејќи да ги контролира коњите, паѓа многу ниско, создавајќи опасност од пожар. Умира откако…

Медиумските слободи: Тумороу вил би бетер

Нацртано на ѕид во центарот на Фиренца. Фото: stefano di prima, 2006  Слободата на говорот (и на печатот) во Македонија секогаш биле проблематична тема. И во онаа СФРЈ, Македонија беше обележена како „темен вилает“. Ништо не се менува, таа…

Ете ти сега! Требало и да се правдам зашто сум „Шарли ебдо“!

Собир на солидарност со „Шарли ебдо“. Брисел, 7 јануари 2015. Фото: Valentina Calà Јас сум „Шарли ебдо“. Без задршки и без резерви. Со слободата на изразување не правам компромиси. Дури и кога не се согласувам со начинот како некој ја…

Враќање во минатото: Децата на комунизмот повторно владеат

Како некогаш - така и сега. Пропагандата треба да се храни: постојаната потрага по предавници, креирање листи на предавници, шпиони, надворешни и внатрешни непријатели, изроди... Фото: интернет Ако мислевме дека сме излегле од…

Јавност и доблест: Зошто молчи претседателот?

Дочек во претседателската вила и внимателно слушање на вистинскиот шеф. Фото: веб-страница на претседателот на РМ, јуни 2014  Кога Борис Трајковски беше избран за претседател, напишав дека отсега па натаму секој може да биде претседател на…

Белешки за популизмот: Да му се насмееме на деспотот

Познатите „контраразузнувачки обработени“ фотографии од неодамнешните протести каде поединци („внатрешниот непријател“ во овој случај) се обележени со црвени кругови (горе лево, извор непознат - засега...) и фото пародиите на студентите…

ЕКСТЕРНО: Образованието во канџите на власта

Студентскиот протест снимен од „дронот“. Фото: видео клип скриншот, Тетреб Продукција, 2014 Предлог до медиумите - разгледајте малку  по документацијата од последниве години и видете како власта ја водела образовната политика …

Белешки за популизмот: ЛАЖИ МЕ НЕЖНО!

...Ако дебатата на медиумите ја нема или ако ја има само на мал дел од медиумите, каде таа, заради одбивањето на власта да се појави во соочувањето на аргументите, наликува на „разговор на глуви“, тогаш демократската јавност не…

Заробени медиуми: Сакаат ли новинарите слобода

Генералниот сектретар на ЦЕИ - Централно-европската иницијатива, Giovanni Caracciolo di Vietri на консултации со македонскиот министер за надворешни работи, Никола Попоски по повод преземањето на претседателството врз организацијата од…

Дежа ви

Политичко дежа ву: главата во куфер. Фото: Déjà vu, Michael Shaheen, 2013 Кон слабата аналитичка страна на македонските медиуми може слободно да се приклучи и отсуството на потсетувањето. А, сè има свој репер во минатото, сè е веќе…

Белешки за популизмот: УШИТЕ НА ГОЛЕМИОТ БРАТУЧЕД

Медиумите се меѓу првите жртви на автократијата, бидејќи тие се „сврзното ткиво“ помеѓу трите столба на автократското владеење: клиентелизмот („кооптацијата“, што би се рекло во теорија), репресијата и легитимацијата. …

МПЦ – Табу-тема

Постои ли апсолутна табу-тема во македонското новинарство? Да, постои! Темата сe вика - МПЦ! Велам МПЦ зашто не се работи за област, туку за институцијата Македонска православна црква. Во нашето новинарство, покрај самоцензурата,…

Заробени медиуми: Даночниот рај станува пекол

Новите даноци за хонорарците, уште еден силен напад врз слободата на медиумите и независноста на новинарството Пишува: Ерол Ризаов Кон даночниот рај на светот се тркала голем бран. Рамните и ниски даноци, гордоста…

Белешки за популизмот: Телохранители со докторски дисертации

Од образованието се бара резултат, а не сконцентрираност врз процесот. Така се засилуваат принципите на послушноста, лојалноста и правоверноста, што е рецепт за општествен успех во денешна Македонија. Па, овде ни на…

Вечните теми на македонското новинарство: Кој го уби Рацина?

  Медиумите  во Македонија постојано се занимаваат со неколку теми кои никогаш нема да се разјаснат, осветлат или реализираат. Меѓутоа, за нив упорно се пишува   Пишува: Александар Шољаковски Не е тешко да се присетите на…