Категорија...

Изјави: Економија

Секој денар од „јавните“ пари, мора да биде јавен

Одлуката на Владата на РМ за симнување на тајноста на тие податоци е сосема исправна и во сообразност со демократскотo начело на јавност при трошењето на јавните пари. Граѓаните, дури и со основните домашни законски решенија, Законот за…

Владата на СДСМ повеќе се раздолжила отколку што се задолжила

ВМРО - ДПМНЕ не наведува дека задолжувањето од странските пазари, може, а не мора да се реализира, а второ, дел од задолжените пари ќе се префрлат во 2018 година, кога на 29 јануари државата мора да отплати 95 милиони евра за задолжување по…

Актуелните октоподи во сенка на расипништвото на претходната власт

Обвинувањето од ВМРО ДПМНЕ за расипнично трошење на пари за скапа морска храна доаѓа само неколку дека откако во медиумите се појавија информации за расипничките манири на поедини претставици на претходната власт, предводена од ВМРО-ДПМНЕ и…

Не, во последниве 10 година Македонија не го доживеа „најголемиот економски раст во историјата“

Кога станува збор за движењето на една економија, односно за нејзиниот раст или пад, нема повеќе „релевантни индикатори“, тука има само еден. А, тоа е движењето на бруто домашниот производ (БДП) и тоа, пред сè, движењето на БДП на годишно…

Ѓорче Петров – Општина со слаб локален економски развој

Иако, крупните проекти во Општина Ѓорче Петров не се реализирани, сепак исполнети се други ветувања кои индиректно придонесуваат кон локалниот економски развој на Општината. Така што оценката на Ацевски, дека во Општина Ѓорче Петров нема…

Невистина: Експерти надвор од влада не одлучуваат за кратење плати и пензии

Спинувајќи изјава на Никола Поповски кој настапи како професор и експерт, прво дел од медиумите, а два дена подоцна и високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ тврдат дека нивниот политичкки противник треба да остане во опозиција,…

Кога СДСМ предлага поголема минимална плата тоа е популизам, кога ветува ВМРО-ДПМНЕ не е!

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на 21.11.2016 година промовирајќи ја новата партиска програма „Реално“, меѓу другото, најави и зголемување на минималната плата: Од постоечката која изнесува 10 080 денари, ќе порасне на…

Може ли Миноски да не го знае кредитниот рејтинг на државата кај што е министер за финансии?

Оваа изјава на министерот за финансии, Кирил Миновски, е многу збунувачка. Освен делот подвлечен со големи букви, кој е сосема јасен. Намерно го цитиравме комплетниот одговор за да се сфати целиот контекст и да се види како министерот…

Министерството за финансии нема поддршка од сите Комори

Трите најголеми Стопански комори во земјава имаа средба со новиот министер за финансии Кирил Миноски, по што Министерството за финансии излезе со соопштение на 7 јули, во кое меѓудругото се вели: Стопанските комори ги…

Платите речиси и не растат со отворањето на новите работни места

Претседателот на ВМРО ДПМНЕ и екс премиер Никола Груевски, зборувајќи за отворањето нови работни места во Македонија изјави: Индиректно, ваквите отворања на нови работни места постепено ќе доведуваат до притисок на…

Груевски: Дали Македонија имаше втор највисок економски раст во Европа во 2013 и 2014 година?

Во минатите 2 години, Македонија, споредено со другите земји во Европа, имаше втор највисок раст на економијата, и во 2013 и во 2014, втор највисок раст на економијата во Европа. (Никола Груевски на Денот на македонската…

Илија Димовски: броење компири и мерење невработеност

Во време на СДСМ невработеноста достигнува рекордни 38%. Во 2002 година кога СДСМ доаѓа на власт затекнува невработеност од 31.9% и за само четири години владеење на оваа партија невработеноста се искачува на 38%. Исто така, и…

Игор Миќев: Пецо Грујовски е нелегитимен претседател на Синдикатот

Денес ќе ви зборував како нов претседател на Синдикатот на УПОЗ доколку се одржеа легални избори во Синдикатот на УПОЗ. Доколку Пецо Грјовски не ги прекршеше на најдрзок и најбезобразен начин сите синдикални правила и процедури,…

Ставрески: Дали навистина Македонија има четврт најнизок долг во Европа?

На својата прес конференција, по објавувањето на „бомбата“ на опозицијата на 2 март, министерот за финансии, Зоран Ставрески, во своето излагање рече дека Македонија има четврт најнизок долг во Европа од 35 отсто од БДП, додека…

Ставрески: Која е вистината за македонскиот економски раст во време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ

Во својата прес конференција на 2 март, по објавувањето на сетот на нови прислушувани разговори претходно истиот ден, министерот за финансии, Зоран Ставрески, изнесе редица податоци за состојбите во македонската економија…

Никола Груевски: Зошто плата од 3.700 ден. во 2006 вреди повеќе од плата во 9.000 ден. во 2014

Набројувајќи ги достигнувањата на власта во образованието во изминатите 8 години, премиерот Никола Груевски во петочното издание на емисијата Јади бурек говореше за минималните плати од оваа гранка во 2006 година и денеска, при…

Никола Груевски: Дали навистина имавме трет најголем раст во Европа во 2013?

Во емисија „Јади Бурек“ со Јанко Илковски, премиерот Никола Груевски изјави дека за целата 2013 година, како и во првите 3 квартали од 2014 година земјава имала трет најголем раст на бруто домашниот производ (БДП), односно трет…