Категорија...

Изјави: Економија

Радмила Шекеринска: За време на ВМРО-ДПМНЕ долгот пораснал од 24,3% на 35,9% од БДП

Еве ги документите од Народна банка. И тие велат вака, кога премиерот кутар дошол на власт долгот во споредба со бруто домашниот производ не бил 38%, не бил ни 32% како што еднаш изјави Ставревски туку бил замислете 24,3 %. Знаете колку е…

Зоран Коњановски: „Винеа“ ќе биде избришана од регистарот на винарии… доколку не го доисплати…

Бришење од регистарот на винарии и неможност за откуп на грозје за винарската визба “Винеа” од росоманското село Паликура, доколку не го доисплати заостанатиот долг кон лозарите за 2009, 2010 и 2011 година, најави во кавадаречкото село…

Светлана Јакимовска: Новите мерки… за кои се издвоени 525 милиони евра, ќе обезбедат 4.000…

Како пратеници од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, ги поздравуваме активните мерки на Владата на Република Македонија преку оперативниот план, во кои се најавени вработувања на над 4000 лица за 2014 година. Преку овие мерки ќе продолжи…

Ваљон Сарачини: Колкав е соодносот меѓу приватните трансфери и странските директни инвестиции

На 16 јануари 2014 година, на конференција со иселениците насловена Дијаспора Инвест на тема како приватните трансфери на пари на иселениците  да се претворат во инвестиции во Македонија, министерот за економија, Ваљон Сарачини, изјави:…

Никола Груевски: Американски компании што требаше да инвестираат

Во интервјуто за весникот „Дневник“ од 28 јуни 2013 година премиерот Никола Груевски најави инвестиции од редица американски компании. Првата инвестиција, за која говори долниот цитат, требаше да се случи „наскоро“ и стануваше збор за…

Владимир Пешевски: Не се задолжуваме за проекти со краткорочни резултати

Во времиња на криза е многу лесно за многу влади во светот исто и за нашата влада, да се задолжиме повеќе за да реализираме проекти  кои ќе донесат краткорочни резултати, луѓето ќе бидат задоволни, но некој ќе треба да ги плаќа, а тоа ќе…

Гасификацијата и Град Скопје

Во реакцијата на град Скопје на прес-конференцијата одржана од страна на СДСМ во врска со гасификацијата на градот, меѓу останатото се напоменува и дека: процесот на гасификација на градовите во Република Македонија, според законските…

Македонија е четврта или петта најниско задолжена земја во Европа?

Во последно време доста е актуелна темата за задолженоста на Република Македонија. Во тој контекст, доколку се следат соопштенијата на ВМРО-ДПМНЕ и изјавите од страна на премиерот Никола Груевски, кој е воедно лидер на партијата, може да се…

Зоран Ставрески: Македонија е најмалку задолжена земја од сите земји на регионалниот самит

Задоволство беше да се слушне од повеќе страни дека Македонија во делот на макроекономските показатели и нивото на задолженост, буџетскиот дефицит стои многу подобро од другите земји во регионот. Македонија е најмалку задолжена земја од…

Ѓорѓи Коџобашиев: Покачување за 61% на просечната нето плата

Наместо да критикувате ред е да кажете дека откако е оваа влада на власт имаше покачување на платите. Просечната нето плата во Македонија е зголемена за 61 процент, нето платата во 2006 година изнесуваше 12.600 денари, а во 2010 година…

Зоран Ставрески: Пораст од 93% на странските директни инвестиции

Придобивките од концептот технолошко-индустриски развојни зони се евидентни. Странските директни инвестиции во земјата кумулативно во периодот од 2007 до 2011 година изнесуваат 1,5 милијарди евра, што означува пораст од 93 отсто во…

Зоран Јовановски: Просечната нето плата во март годинава е пониска од онаа од ланскиот јуни

Просечната месечна нето плата по работник исплатена во март годинава е пониска од онаа од ланскиот јуни, а во меѓувреме пораснаа цените на сите основни производи. 

Зоран Ставревски: Пониски каматни стапки за државни записи

Сметам дека се создадени условите за дополнително намалување на каматните стапки. На првата наредна аукција кога ќе ги објавиме државните записи ќе имаат пониски каматни стапки. Ова го прави Министерството за финансии за да влијае и да…

Никола Груевски: Според ММФ, македонската економија ќе има најголем раст во регионот

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) даде проценка дека во ова турбулентно време на огромна европска должничка криза и рецесија во ЕУ, Македонија ќе има раст од 2 проценти. Тоа навидум не е многу голем раст, но кога ќе се спореди со сите…

Никола Груевски: Македонија е четврта во Европа по најмало задолжување

Економските политики на Владата се покажаа многу исправни, посебно политиката на раздолжување која придонесе во моментот со стапка од само 26 отсто од БДП да бидеме четврти во Европа по најмало задолжување, што претставува најдобар…

Валон Сарачини: 1 милион и 500 илјади денари за поттикнување на женското претприемништво

Како министер и како дел од Владата често разговараме на владините седници дека претприемништвото може да биде добар и успешен двигател на економијата. Токму поради тоа, направивме посебна програма за развој и поттикнување на…