Рецензија: Словенците ја распаднаа Југославија, не дозволивме да ја уништат и СЕХА

FireShot-Screen-Capture-025-ekipa_mk_sloventsit-crop-resize

Оваа рецензија е по предлог на нашиот читател кој добро забележал дека во текстот има недозволиви квалификации и навреди кои се однесуваат на целиот еден народ „Словенците ја распаднаа Југославија, не дозволивме да ја уништат СЕХА“ . Написот е поврзан со ракометниот спорт и апсолутно не може да се најде никаков контекст преку кој одбивањето на словенечките ракометни екипи да учествуваат во натпреварите од СЕХА лигата би можело да се поврзе со распадот на југославија.

FireShot Screen Capture #025 - 'Словенците ја распаднаа Југославија, не дозволивме да ја уништат и СЕХА - Екипа - Екипа' - ekipa_mk_sloventsitЛинк до оригиналниот напис: Словенците ја распаднаа Југославија, не дозволивме да ја уништат и СЕХА

Датум и време на објавување: 11.09.2014, 19:24

Датум на рецензирање: 15.09.2014

Рецензент: Александар Писарев

 

НЕМА АМНЕСТИРАЊЕ ОД ОДГОВОРНОСТ

Тоа што медиумот експлицитно ја пренел изјавата на првиот функционер на СЕХА во која тој ги обвинува Словенците за распадот на Југославија, само затоа што одбиваат да учествуваат во натпреварите од СЕХА лигата, не го амнесира од одговорност за напаѓачки квалификации, навреда, омаловажување, па и омраза кон цел еден народ, во овој случај Словенците.

„Словенците не се сложуваа со некои работи, а јас во една прилика дури и им кажав дека тие ја распаднале Југославија, но ние немаме намера да дозволиме да ја уништат СЕХА“

Ова е експлицитна изјава на првиот човек на СЕХА и новинарот кој ја пренел навистина не може поради тоа да трпи некакви правни консеквенци, но има етичка одговорност затоа што со пренесување на таква изјава, говор на висок функционер, предизвикува негативна стереотипизација на цел еден народ што е извлечено и во самиот наслов. Споредба на проблемите кои ги има СЕХА околу бројноста на клубовите во лигата со распадот на Југославија апсолутно нема никава врска, а уште помалку има врска со некаква вина на словенечекиот народ во распадот на бившата заедничка држава.

 

НОВИНАРОТ ИМА ПРАВО (И ОБВРСКА) ДА ГО САНКЦИОНИРА ГОВОРНИКОТ

Новинарот во овој случај имал обврска и право да го „санкционира“ говорникот и да му го „ускрати право на говорот“, така што овој дел на неговото излагање и споредби на распадот на Југославија со проблеми во лига за што директно ги обвинил Словнеците, требало, во рамките на саморегулација да не го објави. Или, тој дел од неговото излагање, каде што има елементи на дисквалификација и негативна стереотипизација и може да предизвика предрасуди, поделби и нетолеранција, да го стави во некаков контекст и притоа да напомене дека во неговото излагање има недозволиво користење на говор кој индиректно може да предизвика и омраза.

Новинарите често сметаат дека ако директно цитираат и стават под наводници изјава на некој функционер во која има недозволиви елементи како во овој случај, тие се амнестирале од одговорноста за неговите зборови. Грешат, бидејќи ако не го проблематизираат тој дел од изјавата, ако не го стават во умерена рамка и во соодветен контекст кој нема да го вознемири читателот/гледачот, со еден збор граѓанинот, тие стануваат само обични дистрибутери, и гласноговорници на субјектот чие излагање го пренеле, со што ја губат општествената улога која им е доверена. Овде можете да прочитате како треба да се пренесат зборовите на политичарите кога има елементи на стереотипизација, дискриминација или говор на омраза.

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција