Browsing Tag

месо

Нема ковид вакцини и графен оксид во телешкото месо

Во објавата се злоупотребени стари видеоматеријали за да се плашат граѓаните со непостоечкиот графен оксид во вакцините и дека наводно „има графен оксид во месото од заклано вакцинирано теле“ . Вистинските состојки на вакцините се јавно…

АНАЛИЗА: Поскапување на месото, шеќерот и млечните производи, поевтинување на маслото за јадење и…

Светската организација за храна ФАО објави дека на месечно и на годишно ниво, индексот на цените на храната е во пад. Сепак, кај  дел од основните производи и суровини за преработка и натаму има поскапување – конкретно, цените на шеќерот,…

СЗО не го забранило земјоделството ширум светот

Во објавата невистинито се тврди дека Светската здравствена организација под превезот на глобалното затоплување ќе забрани земјоделие, месо и млечни производи за да се изгладнуваат луѓето и да се намали светската популација, Но, кога ќе се…

Redefine Meat користи само состојки од неживотинско потекло, а не матични клетки од животни

Во објавата која ја рецензираме неточно се изедначуваат два типа на храна кои се исклучително различни. Во објавата се вели дека фирмата Redefine Meat произведува месо преку култивирање матични клетки од говедско месо, живина, риба итн. Но,…

Постот произволно посочува наводни причинители на рак

Не е вистина дека фармацевтите ги кријат причинителите на рак кај луѓето, а митовите за тоа кои производи се причинители на рак треба да се разбиваат со научни факти, а не со верувања. Наведените причинители на рак, посочени во текстот што…

„Мекдоналдс“ не користи човечко месо во своите производи

Лажното тврдење дека човечко месо се служи во „Мекдоналдс“, кружи на интернет од 2014 година, кога за првпат беше споделено од веб-страница позната по сатирични објави. „Мекдоналдс“ го отфрли ваквото тврдење на својата веб-страница како…