Browsing Tag

нацизам

Фотографијата од Навални со нацистичкиот поздрав и тетоважа на Хитлер е лажна

Фотографијата на којашто е прикажан Навални со тетоважа на Хитлер на градите и со крената рака во нацистички поздрав, е фабрикувана. Се работи за фотомонтажа, модифицирана од оригинална фотографија од 2013 година објавена во напис на…

Огнениот крст на божиќните украси во Летонија не е поврзан со нацистичката свастика 

Летонија не го глорифицира нацизмот и фашизмот, а уште помалку тоа го прави преку новогодишни украси, како што сугерира објавата. Иако симболот на божиќните украси прикажани во видеото кое го споделува објавата изгледа како нацистичка…

Промената на календарот на Украинската православна црква не е поврзана со нацизмот

Промената на календарот на Украинската православна црква, нема врска  со нацизмот, ниту пак, може да се влече паралела со нацистичката окупација на Украина во 1941 година, бидејќи во конкретниот случај Украина е нападната од Русија.…

Трозабецот не е нацистички симбол, туку дел од украинската историја

Повлекувањето паралела меѓу Зеленски и Хитлер е класичена манипулација во духот на руската пропаганда. Ова се прави сè со цел да се оправда руската агресија врз суверена Украина којашто трае повеќе од една година. Зеленски е Евреин, а…

Нема никаква сличност меѓу нацистичкото знаме и знамето на ЛГБТ заедницата

Нема никаква поврзаност ниту сличност меѓу нацистичкото знаме и знамето на ЛГБТ заедницата. Контекстите, причините и временските периоди во кои двете знамиња се појавуваат, како и нивниот изглед се комплетно различни и неспоредливи.

Не е точно дека „станавме официјални поддржувачи на нацизмот“ во ОН

Во постот што го рецензираме намерно се изоставени клучните образложенија и аргументи на државите кои во ОН гласаа против документот на Русија. Причините за таквиот став се неповрзани со генералната и изворна борба против нацизмот,…

Контраспин: Како Левица виде дека власта го поддржувала фашизмот?!

Политичката партија Левица искажувајќи став околу негативното гласање на Северна Македонија во Собранието на ООН за предлог резолуцијата на Русија за борба против глорификација на нацизмот, неонацизмот, расизмот..., оценува дека сето тоа се…