Browsing Tag

пол

Дезинформација е дека во Шкотска погрешното полово именување е казниво со затвор

Новиот закон за криминал од омраза и јавен ред кој од 1 април стапи на сила во Шкотска, не спречува слобода на говор, туку овозможува поголема заштита на жртви на насилство поради религија, попреченост, сексуална ориентација, возраст,…

Стигматизација на ЛГБТ заедницата: Законот за родова еднаквост не е донесен и нема врска со јавни…

Објава на социјалната мрежа Фејсбук манипулира со законот за родова еднаквост и шири купишта невистини за неговите цели и содржина. За законот има објавено само драфт верзија, во која воопшто не се споменуваат јавните тоалети, тој се…

Погрешно се толкува новиот закон во Калифорнија за старателство врз децата

Новиот закон во Калифорнија не значи дека родителите ќе го изгубат старателството ако не прифатат транзиција на полот на нивното дете. Калифорнија е заговорник за споделено родителство и споделено старателство, а во одлучувањето за секое…

Никаде во Европа не е дозволено 8 годишни деца да прават што сакаат со своето тело 

Не постои земја во Европа каде операциите за промена на полот се дозволени на 8 годишна возраст. Возраста за ваква операција без потребата да се согласи на неа родителот е 18 години во Бугарија, Кипар, Грција, Франција, Унгарија, Романија и…

Измислена изјава се припишува на адмирал Левин

Адмирал Левин во видеоматеријалот што се споделува во постот зборува за грижа за потврдување на полот, или на англиски јазик gender affirming care. Левин не кажува дека „сечењето на пенисот е добро за менталното здравје“ и оваа изјава е…

Постот манипулира дека основно училиште шири ЛГБТ индоктринација

Постот има за цел да ја манипулира јавноста и да шири дезинформации. Точно е дека училиштето го има објавено Упатството на својата веб-страница, но тоа не го сторило самоволно и со цел да шири некаква индоктринација. Упатството е изработено…

Не е точно дека во Шкотска на секои три месеци може да се менува полот

Во постот што го рецензираме невистинито се тврди дека лицата може да го менуваат полот во Шкотска ако сакаат на секои три месеци. Ова не е точно, при аплицирањето за промена на полот се дава и заклетва дека лицето има намера да остане во…

Трансродовите лица повторно извисија, законот за матична евиденција повлечен од Собранието

Трансродовите лица во земјата се соочуваат со голема пречка во остварувањето на нивните права, откако Владата го повлече од собраниска процедура законот за матична евиденција, со кој требаше да им се овозможи правно признавање на родот само…

„Икс против Македонија“- историска пресуда која го отворa патот трансродовите лица да станат видливи…

Пресудата на Европскиот суд за човекови права за случајот „Икс против Македонија" донесе тектонски промени и насоки дека земјава треба сериозно да работи на менување на Законот за матична евиденција, за да може да им се дозволи на…

Бајата и неточна е објавата дека Фондот ќе ги плаќа операциите за промена на полот

Пост на Фејсбук шири невистини дека операциите за промена на полот ќе бидат на товар на Фондот за здравство. Објавената слика на министерот за здравство заедно со насловот се од стар текст од јуни  2019 година, без контекст и дополнително…