Започна изградбата на нов објект на градинката „Мајски цвет“ во Тафталиџе

  Ќе ја реконструираме и надградиме градинката „Мајски цвет“ во Тафталиџе 2. Извор: Предизборна програма на Стефан Богоев за локални избори 2017, „Живот за Карпош, живот за сите“; страница 14)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Стефан Богоев, градоначалник на Општина Карпош за време…

Граѓаните на Штип ќе плаќаат поевтина вода за пиење

  ПАРИТЕ КАЈ ГРАЃАНИТЕ – НАМАЛУВАЊЕ НА ЦЕНА НА ВОДА Намалувањето на цената на водата од 10 отсто, Обезбедување на квалитетно водоснабдување во сите делови на градот и населените места. Заштита на постојниот бунарски систем. (Рок: 2018 година) [Извор: Изборна…

Граѓаните дури од 2019 година ќе можат да сметаат на парите од повратот на ДДВ

  Владата на Република Македонија ќе воведе нов систем „Повеќе пари кај граѓаните” со кој на граѓаните ќе им се враќаат по 15% од платениот ДДВ, со исклучок на данокот остварен при купување на лускузни производи. Системот ќе содржи ограничувања…

Прилепските пензионери добија бесплатен јавен градски превоз

Освен покачувањето на пензиите од 2.160 денари годишно, воведуваме бесплатен јавен превоз за сите пензионери, секој работен ден од 09 до 11 часот!  ( Илија Јованоски, градоначалник на  Прилеп,  датум: 25 .09. 2017 г.)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на градоначалникот на…

Се очекува земјоделците да добијат „зелена нафта“ оваа година

„ЗЕЛЕНА НАФТА“ – ПОЕВТИНО ГОРИВО ЗА ЗЕМЈОДЕЛСТВОТО Ќе ја субвенционираме нафтата за земјоделската механизација. Ова ќе го овозможиме преку намалување на акцизната давачка нафта за земјоделска механизација за 50 отсто. Количината на субвенционирана нафта ќе зависи од големината на земјоделските…

Зградата Пелагонија на пат да го добие стариот изглед, поништен е претходниот тендер

  Ќе го вратиме автентичниот изглед на Пелагонија и за тоа нема да се потрошат 1,3 милиони евра како што планирало претходното раководство, туку многу помалку. Нема да ја оставиме фасадата до половина направена.   [Извор: СДК.мк – Петре Шилегов,…

Ќе поминат ли законските измени со кои ќе се скратат патните трошоци за пратениците

  Пратениците им должат отчетност и транспарентност на своите граѓани. Ќе го ревидираме начинот на исплата на патните трошоци на пратениците кои не живеат во Скопје за да се спречат сите можни злоупотреби. Пратениците ќе одговараат за поднесување на нереални…

Исклучените од следната година нема да плаќаат парно

  ВЕТУВАЊЕ: Граѓаните кои не користат парно, нема да плаќаат. (Зоран Заев, премиер на РМ во експозето при избор на новата Влада, 15 мај 2017 година)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето кое премиерот Зоран Заев во својство на мандатор го даде во…

Граѓаните можат да присуствуваат на собраниски седници

Собранието широко ќе ги отвори вратите кон граѓаните кои го бараат. Но, не само за организирани посети – туку и за учество во вистинската дебата. Ќе иницираме деловничка обврска за сите комисии да овозможат учество на заинтересираните субјекти (невладини организации,синдикати,…

Граѓански буџет станува практика во работата на Министерството за финансии

  ПРОЕКТ: Објавување на Граѓански буџет за Буџетот за 2018 година Влада на РМ (План 3-6-9 ) Рок 11.2017.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за објавување на Граѓански буџет е исполнето. Владата оваа обврска ја презеде во својата програма за работа и…

Колку и каде трошеа партиите во изборната кампања

  Кампањата за локалните избори кои се во тек извлече од партиите големи суми на пари. За кампања од 20 дена партиите потрошија над 1,5 милион евра, покажуваат финансиските извештаи на партиите доставени до Државната изборна комисија, Антикорупциската комисија и…

Има ли проблем со исплатите на зголемениот минималец и парите за стечајците пред избори?

    Експерти и аналитичари сметаат дека Антикорупциската комисија, која побара зголемената минимална плата и надоместокот за стечајците да не се исплаќаат пред изборите, не ги толкува членовите на законите правно, туку политички. Тие се на став дека овие исплати…

Смеат ли министрите да присуствуваат на камен – темелници во предизборен период?

Анлитичарите различно гледааат на присуството на вицепремиерот за економски прашања и на министерот без ресор на поставувањето камен – темелник на  турската компанија „Чагатај Кабло“ во зоната во Бунарџик. За едни е спорно, а за други – не   Пишува:…

Тетовските студенти не добија студентски центар

Проект: Изградба на студентски центар, кој ќе вклучува простор за организацијата на изложби и други настани од културата, библиотека, читање, амфитеатар, кино, простор за одгледување на форми разни уметности.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалничката на Општина Тетово, Теута Арифи  во својата предизборна…

ОУ „Александар Здравковски“ во Јегуновце не доби спортска сала

  Проект: Изградба на училишна спортска сала во ОУ „Александар Здравковски“ во Јегуновце. ОПИС: Со цел поттикнување правилен физички развој и поттикнување на спортскиот и на натпреварувачкиот дух кај младите, општина Јегуновце ќе изгради спортска сала во ОУ „Александар Здравковски“.…

Конгресниот центар во Охрид не е изграден

Проект: Изградба на повеќенаменска универзална сала и конгресен центар Опис: Град како Охрид заслужува да има современа и модерна универзална сала и конгресен центар. Преку изградбата на овој комплекс ќе создадеме место на кое ќе може да се одржуваат културно-уметнички…

Нема поставени сончеви колектори на училишта во Ѓорче Петров

    Проект: Поставување сончеви колектори за заштеда на енергија во основните училишта: „Ѓорче Петров“, „Мирче Ацев“, „Димитар Поп Ѓорѓиев – Беровски“, „Страшо Пинџур“, „Тихомир Милошевски“ и „Јоаким Крчовски“ (во соработка со Владата и со Министерството за образование и наука)…

Тетовци сѐ уште чекаат јавен градски превоз

    Проект: Јавниот превоз на Тетово ќе се организира во системот на модерен интегриран градски и урбан транспорт. Меѓуградски, со редовни линии во урбаните заедници и меѓуградски, кои ќе ги користат заедничките станици.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Овој проект го најави…