Руските специјални полициски сили пристигнале во салата во 21 часот и 6 минути, според агенцијата Тас. Новинар од медиумот Осторожно Њуз кој бил на местото, извести дека полицијата почнала да влегува во зградата во 21 часот и 39 минути. Најблиската полициска станица е лоцирана на два километра од концертната сала. Портпаролката на Министерството за внатрешни работи на Русија, Ирина Волк ги демантираше наводите дека полицијата доцна пристигнала на местото тврдејќи дека првата група полициски службеници дошле во зградата пет минути после пријавата за пукањето. Двајца од осомничените напаѓачи, Шамсидин Фаридуни и Саидакрам Рајабализода, кратко патувале за Турција во февруари и се вратиле во Русија на 2 март, според припадник на турските безбедносни структури кој под услови на анонимност разговарал со Вашингтон Пост. Тој тврди дека верува оти овие лица се радикализирале во Русија, со оглед на тоа што во Турција поминале малку време, пишува Вашингтон Пост.