Browsing Tag

ICFJ

Успешно одржана првата работилница за прибанкинг во државата

Ова е последната од трите работилници во рамки на годинешната програма „Новинарство за новата генерација“ која Фондацијата Метаморфозис ја спроведува во партнерство со Меѓународниот центар за новинари (ICFJ) а со поддршка од Амбасадата на…

Пријавeте се на обуката за „прибанкинг“ – добивате можност за платено практикантство и студиска…

Најдобрите шестмина учесници од трите работилници ќе имаат можност за едномесечно платено практикантство во еден од медиумите на Фондацијата Метаморфозис, односно Мета.мк, Порталб или Вистиномер. Дополнително, тројцата најдобри практиканти…

Младите учествуваа на обука за справување со дезинформации и проверка на факти во Велес

Обуката вклучуваше комбинација на теорија и практична работа, почнувајќи од начините на кои се шират дезинформациите и пропагандата, како и за тоа од каде потекнува современиот феномен на дезинформациски наративи Петнаесетина…

Меѓународниот центар за новинари во поддршка за Фондацијата Метаморфозис

Организацијата со седиште во Вашингтон соопшти дека ги осудува нападите против сегашните и поранешн вработени во Метаморфозис и порталот за проверка на факти Вистиномер Меѓународниот центар за новинари (ICFJ) изрази поддршка…

Уште четири дена за пријава за обука, платено практикантство и можност за патување во САД

Најдобрите учесници од трите обуки ќе добијат понуда за платено практикантство во еден од трите медиуми: Мета.мк, Порталб.мк и Вистиномер.мк. Потоа, во текот на летото тројца од нив ќе имаат можност да патуваат на еднонеделна студиска…

Обука, платено практиканство и можност за студиска посета на САД – остануваат уште 4 дена за пријава

Со помош на обучувачи од САД, покрај работата со податоци и креирање на визуелизации на податоци, младите учесници ќе се запознаат и со начините на етичко користење на Вештачката интелегенција Остануваат уште четири дена за сите…

Дезинформации и проверка на факти – повик за учество на обука, практиканство и студиска посета…

Преку оваа програма, најдобрите учесници ќе имаат можност за практиканство во медиумите на Метаморфозис, Мета, Порталб или Вистиномер, а двајца ќе имаат можност да поминат еднонеделна студиска посета во САД