Browsing Tag

конференција

Османи не му забрани на Лавров да слета во С. Македонија

Османи не му забрани на Лавров да слета во С. Македонија, туку кажа дека неговото доаѓање ќе биде предизвик бидејќи воздушниот простор на Македонија и на соседните земји е затворен за руски државни авиони. Османи рече дека по правило сите…

Дискусија на Метаморфозис: „Градење општествена отпорност кон штетните влијанија на дезинформациите“

Деновите на медиумската писменост се најзначајниот национален настан за мобилизирање на граѓаните, образовните установи, граѓанските организации, медиумите и државните институции и за подигнување на свеста за медиумската и информациската…

За вистинска заштита на приватноста, сите закони треба да се усогласат со законот за заштита на…

Кои се предизвиците во спроведувањето и усогласувањето на законот за лични податоци, начинот на кој контролорите се справуваат со нив, како и кои се можностите да се зачува приватноста на личните податоци беа главните теми на кои се…

Денеска и утре конференција е-Општество.мк: „Кибер отпорност за слобода и безбедност“

Денеска и утре во Скопје ќе се одржи 18 издание на меѓународната конференција e-Општество.мк на тема „Кибер отпорност за слобода и безбедност“, соопшти Фондацијата Метаморфозис. Конференцијата ќе се одржи во Хотел Мериот, Скопје, како и…

Дезинформациите можат да придонесат за дестабилизирање на државата

Северна Македонија е мета на дезинформации кои имаат за цел да поттикнуваат антизападно расположение кај македонските граѓани и да заговараат нејасни алтернативи на ЕУ и НАТО, рече претседателот на Република Северна Македонија, Стево…

Open Data Conference: Јавниот интерес тежи на страната на правото за информирање, наспроти правото…

Јавниот интерес ја воспоставува рамнотежата помеѓу основните човекови права и слободата на изразување/информирање и приватност. Доколку јавниот интерес преовладува над приватниот интерес, податоци и информации може да се обелоденат,…

Меѓународна конференција е-Општество.мк: „Демократијата во дигиталната ера: предизвици и можности“

Од 30 ноември до 3 декември оваа година Фондацијата Метаморфозис по 17-ти пат ќе ја организира годишната конференција „е-Општество.мк“ на тема: „Демократијата во дигиталната ера: предизвици и можности“.