ВМРО-ДПМНЕ: Довршување на конзерваторско реставраторските работи и ревитализација на Скопското кале

Прва фаза: конзервација, реставрација и презентрација на архитектонските остатоци од праисторискиот, античкиот и средновековниот период констатирани со археолошките истражувања 2007-2011 година според подготвен проект; конзервација, реставрација и реконструкција на архео–архитектонски објекти во кој би се сместиле му-зејски збирки (огромен и значаен движен матријал откриен при археолошките истражувања 2007-2011) [Рок: 2015 година]

Образложение:

Во 2007 година е започнато археолошкото истражување на локалитетот СКопско Кале, финансирано д страна на Владата на Репубила Македонија, односно Министерството за култура. Ова истажување траеше до 2011 година а паралелно со истражувањето е реконструиран и југозападниот бедем на тврдината. СПоред информациите, во реконсруиранте објекти на Скопското Кале треба да се сместат музеји , но засега таа идеа суште не е остварена.

Крајниот рок на овој проект е 2015 година, но поради предвремените парламентарни избори, истиот ќе биде оценет со краен рок до 1 Април 2014 година.

Линкови:

Оценето од: Наталија Пешиќ

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција