ВМРО-ДПМНЕ: Интегрирана превентивна програма врз основа на приоритетни заболувања

Развивање на интегрирана превентивна програма врз основа на приоритетни заболувања од интерес на сите граѓани на РМ, која ќе ја спроведува Институтот за јавно здравје во соработка со центрите за јавно здравје и редовно ќе го известува министерството и ќе подготвува извештаи со информации релевантни за носење на здравствените политики. Заводот за здравствена заштита на мајки и деца ќе се интегрира во Институтот за јавно здравје како посебна единица. Ќе се основаат соодветни единици во центрите за јавно здравје, кои ќе го зајакнат планирањето и мониторирањето на превентивните активности за ранливите групи, мајките и децата и ќе ја координираат соработката со патронажните служби во здравствените домови во делот на превентивните активности како што се имунизација на населението, систематски прегледи и превентивни прегледи за одредени болести на одредена целна популација. Ќе продолжиме и ќе ги интензивираме активностите за организи-рање на кардиоваскуларни скрининзи и скрининзи за сите видови рак, рано откривање на дијабет и бубрежни болести, рано откривање на ХИВ и поливалентни вакцини итн. Носител: Министерството за здравство и ФЗОМ. [Рок: 2012 година]

Образложение:

Институтот за Јавно здравје и Центарот за јавно здравје во перодот 2011-2014 подготвиле 21 превентивни програми за приоритетни заболувања. Овие порограми се направени врз основа на извештаите од Секторот за превентивна здравствена заштита во рамки на Министерството за здравство.

Линкови:

Оценето од: Наталија Пешиќ

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција