ВМРО-ДПМНЕ: Меѓународна правна помош во кривичната и граѓанската материја

Ќе изготвиме Закон за меѓународна правна помош во кривичната материја и ќе постигнеме целосно усогласување со стандардите на ЕУ преку изменување и дополнување на Законот за меѓународно приватно право во насока на зајакнување на меѓусебната правна помош во кривичната и граѓанската материја, во поглед на екстрадиција,трансфер, кривично гонење, казнена евиденција, отстапување на списи за кривично гонење, казнена евиденција и известувања. Рок: крај на 2009 година.

Образложение:

Донесен е Закон за меѓународна соработка во кривичната материја кој што стапил во сила на 28.09.2010 година (http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=5035), како и измени и дополнување на Законот за меѓународно приватно право од 06.12.2010 (http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=744).

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција