ВМРО-ДПМНЕ: Превентивни програми за унапредување на здравјето

Ќе продолжиме и ќе го зголемиме бројот на постојните, како и на нови превентивни програми и проекти наменети за унапредување на здравјето на жените („Надмудри го ракот“), децата, возрасните граѓани (бесплатни прегледи и тестирања), кои ги спроведува Министерството за здравство . Рок: во континуитет.

Образложение:

Заводот за здравствена заштита на мајки и деца – ЗЗЗМД има објавено дека во текот на 2007 и 2008 година спроведувал програми и проекти со цел унапредување на здравјето на жените и децата, во соработка со Министерството за здравство.

Кампањата „Надмудри го ракот“ е спроведена од Македонско женско лоби, Министерството за здравство на РМ (Здравствен дом на Скопје – Скопје), Комисијатата за еднакви можности меѓу мажите и жените при Собранието на РМ и Клубот на жени парламентарки во текот на 2007 и 2008 г. преку настани во разни градови, како Дебар, Струга, Ресен, Свети Николе

Бесплатни прегледи за граѓаните од страна на институциите на јавно здравство биле спроведени во

Според написот „Запрена бесплатната мамографија“ од Дневник, на 01.01.2011 година:

„Министерството за здравство ја прекина практиката да обезбедува бесплатни прегледи, со која во изминатите шест години десетпати се зголеми бројот на прегледани – од 3.500 во 2004 година на 35.000 жени што во 2009 се снимале преку превентивната програма. Од Министерството повторно ветуваат бесплатни мамографски прегледи, но дури од 1 јуни.

Веднаш по Нова година, на 3 јануари, и на скопската Клиника за радиологија почнале да ги наплаќаат снимањата на дојките.“

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција