ВМРО-ДПМНЕ: Проект „Aктивна резерва“

Преку проектот „Aктивна резерва“, почнувајќи од 2011 година ќе започнеме со пополнување на резервниот состав на АРМ, со поранешните професионални војници на кои им завршува службата во АРМ со навршување на законски предвидената старосна граница од 38 години. Оваа категорија професионални војници, ќе бидат дел од активната резерва 12 години, односно до навршување на нивната 50-годишна возраст, за што ќе добиваат месечен надомест во висина од 7.500 до 8.500 денари, што во период од 12 години би изнесувало околу 18.000 евра. Доколку ги исполнуваат пропишаните услови, припадниците на активната резерва би можеле да учествуваат и во мировни мисии надвор од РМ. [Рок: почеток на проектот 2011]

Образложение:

Одредбите од овој проект се опфатени со измените и дополнувањата на Законот за служба во армијата на Република Македонија. [Ажурирано на: 29.03.2012]

Линкови:

 

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција