Пушачите се уште ја чекаат апликацијата за пресметка на буџетот за цигари

   Проект: Колкав буџет за цигари? Изработка на интернет-калкулатор кој ќе ја пресметува вистинската цена за пушачите и пресметка на заштедата доколку граѓаните престанат да пушат. Секој граѓанин ќе треба да внесе колку цигари пуши…

Виница не го доби ветениот затворен пазар

Проект: Изградба на затворен пазар Почнување изградба на затворен пазар со средства во висина од 49.200.000 денари, за што веќе е изработен проект. (Рок: Мај 2016) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Градоначалникот на општина Виница, Емил…

Нов политички дискурс во одбрана  на „тефтер-судството“

Во прислушуваните разговори има толку многу примери за партиските влијанија врз судството од страна на актуелната власт и тоа и кога станува збор за избор на судии и кога станува збор за судските одлуки, што е беспредметно да се тврди дека…

Фактите контра Груевски – Опозицијата не е кочничар на економските реформи

Обвинувањето на опозицијата дека преку Собранието се обидува да ги спречи економските реформи и да предизвика опаѓање на економскиот раст вопшто не соодветствува на реалноста и истото може да се протолкува како генерализација за која неможе…

АЕК против АЕК: Исти цени – помалку мобилни разговори

Поранешниот директор на Агенцијата за електронски комуникации(АЕК), Роберт Ордановски, минатата година, на 2 април, во одговор на новинарско прашање пред македонската јавност гарантираше дека спојувањето на двата мобилни оператори „Вип“ и…

Фонд за енергетска ефикасност: фонд нема, останаа зборовите

Проект: Ќе ја разгледаме можноста во соработка со Светска банка да формираме Фонд за енергетска ефикасност и одржлив развој. Фондот ќе придонесе кон подобрување на енергетската ефикасност, заштеда на енергија, креирање на нови…

ДОСИЕ: Метастазираните аномалии на непрочистениот избирачки список

Како и зошто избирачкиот список остана непрочистен и покрај сето она што го слушнавме во прислушуваните разговори, и покрај Договорот од Пржино, и покрај странското медијаторство, и покрај утврдените неправилности, и покрај отворените…

Свети Николе сè уште без паркинг за автобуси и товарни возила

Изградбата на паркинг за товарни моторни возила во месноста Стар сточен пазар е со цел за олеснување на транспортната логистика за транспортерите со товарни моторни возила. (Буџет: 400.000,00 денари од буџетот на општина…

Колку и за која намена се исплаќани средства од сметката на Општина Битола

Кој би можела да биде „предистражна постапка и за други коруптивни активности“, покрај „Транспортер“, против градоначалникот на Битола, Владимир Талевски, за која тој сè уште не е помилуван, а која ја спомна обвинителката од Специјалното…