Власта не се задолжи 71 милиони евра, туку сервисира обврски направени од владата на ВМРО-ДПМНЕ

Веднаш утредента откако владата издаде хартии од вредност во износ од 71,6 милиони евра, таа врати стар долг во износ од 66,9 милиони евра. И тоа станува збор за долг направен од владите на ВМРО-ДПМНЕ од 2012, 2016 и 2017 година. Што значи…

Контраспин: Не е можно „било какви измени на даноците“ да бидат во прилог на сите

Ако „било какви измени на даноците“ се во прилог на сите, дајте тогаш да воведеме даночна стапка од 100 отсто. Ако веќе се смета дека „било какви измени на саноците“ се добри. Едноставно, даночните измени, особено, пак, оние кои се…

Предизборен молк

Почитувани читатели, Од 24 часот денеска до 19 часот в недела (15 октомври 2017 година) трае предизборниот молк. Во овој период „Вистиномер“ нема да објавува нови содржини – ниту на својата веб-страница, ниту на страниците и профилите на…

КОНТРАСПИН: Корупцискиот магнет „Синохидро“ и спинот на Груевски

Не само што „Синохидро“ е поврзана со редица случаи на корупција на разни континенти, туку и во периодот кога ѝ е доделен тендерот во Македонија, кинеската компанија беше на црна листа на Светската банка со забрана да учествува на нејзините…

Не, во последниве 10 година Македонија не го доживеа „најголемиот економски раст во историјата“

Кога станува збор за движењето на една економија, односно за нејзиниот раст или пад, нема повеќе „релевантни индикатори“, тука има само еден. А, тоа е движењето на бруто домашниот производ (БДП) и тоа, пред сè, движењето на БДП на годишно…

Решение на Апелационен суд, Скопје, по повод жалбата на осомничениот Сеад Кочан за притвор

Решение на Апелационен суд - Скопје по повод жалбата на осомничениот Сеад Кочан, изјавена преку бранителот Адвокатско друштво Никола Додевски-адвокат Никола Додевски, против решението на Кривичниот совет на Основниот суд Скопје за притвор…

Обраќањето на Иванов – куп манипулации натрупани една преку друга

Целото обраќање на претседателот Ѓорѓи Иванов, со кое одби да му додели мандат за премиер на лидерот на СДСМ, Зоран Заев, е преполно со недоследности, манипулации, спинови, пропаганда и најобични невистини, покрај фактот што претставува прв…

Може ли Миноски да не го знае кредитниот рејтинг на државата кај што е министер за финансии?

Оваа изјава на министерот за финансии, Кирил Миновски, е многу збунувачка. Освен делот подвлечен со големи букви, кој е сосема јасен. Намерно го цитиравме комплетниот одговор за да се сфати целиот контекст и да се види како министерот…

Контраспин: Долгот преку државни записи изнесува 617 млн. евра и не „се приближува кон нула“

Преку домашните хартии од вредност (државни записи и државни обврзници) државата е задолжена за над 1,3 милијарди евра. Покрај ова, како што знаеме, тукушто се задолживме со нова еврообврзница од 450 милиони евра на светските пазари на…

КОНТРАСПИН: Министерство за финансии, која е разликата меѓу Европа и ЕУ?

Македонија не е меѓу 10-те најмалку задолжени земји во Европа, без оглед на тврдењата на Министерството за финансии. Покрај ова, Европа и Европска унија не е исто. Напротив, има голема разлика.

Секоја година ли ќе се задолжуваме со 500 милиони евра?

Високиот буџетски дефицит во првите три месеци годинава и најавите за ново задолжување со нова еврообврзница (трета за три години) покажуваат дека предизборната корупција на гласачите сега се претвори во перманентна со оглед на фактот што…

Проф. Сашо Климовски: Дали навистина има заговор со падот на цената на нафтата да ѝ се наштети на…

Во емисијата „Late Night Show со Миленко Неделковски“ во петокот на 15 јануари, професорот Сашо Климовски го даде следново објаснување за светскиот пад на цената на нафтата: Како, од друга страна, се влијае на ослабување на…

Јанева ги побарала од судот предметите за Мартин Нешковски и за Љубе Бошкоски

Скопје, 15 јануари, 2016 (META)  Покрај докази од предметот „Пуч“, специјалната обвинителка Катица Јанева од судот ги побарала и предметите за убиството на Мартин Нешковски и за случајот „Изборна кампања“, во кој осуден е Љубе…

Груевски: Дали Македонија имаше втор највисок економски раст во Европа во 2013 и 2014 година?

Во минатите 2 години, Македонија, споредено со другите земји во Европа, имаше втор највисок раст на економијата, и во 2013 и во 2014, втор највисок раст на економијата во Европа. (Никола Груевски на Денот на македонската…

Илија Димовски: броење компири и мерење невработеност

Во време на СДСМ невработеноста достигнува рекордни 38%. Во 2002 година кога СДСМ доаѓа на власт затекнува невработеност од 31.9% и за само четири години владеење на оваа партија невработеноста се искачува на 38%. Исто така, и…

Груевски: Постапката ќе докаже дали „бомбите“ се веродостојни, ама тие не смеат да се користат во…

„Се поставуваа прашања од типот дали се вистина разговорите на високите функционери од Владата чии разговори ги објавува Заев. Дали се веродостојни или не, ќе потврди судската постапка низ законска процедура, предвидена во…