АНАЛИЗА: Европскиот суд во Стразбур станува фактор за разрешување на судии

Важен новитет е основот за разрешување на судија кој при одлучувањето не ги применува ставовите изразени во конечните пресуди на Европскиот суд за човекови права.  Со ова се дава до знаење дека судиите мора да ги почитуваат пресудите од судот…

Oткако ги забрани, сега Судот бара презентирање на содржини од прислушуваните разговори

  Судот од Специјалното јавно обвинителство бара содржини од прислушуваните разговори – откако го оспори нивното користење како доказ!   Пишува: Александар Георгиев   Основниот суд Скопје 1 – Скопје преку соопштение на 10.06.2016 г., за предметот на СЈО, во…

Пред да Ве снима, полицијата е должна да Ве предупреди

  Но, ова не важи за снимање на јавни места и при учество на јавни собири, каде полицијата може, но не мора да Ве извести.   Пишува: Александар Георгиев   Со Законот за полиција се уредуваат полициските работи, организацијата на…

Целосно игнорирани препораките од Венецијанската комисија за Законот за заштита на приватноста

  И покрај критиките на Венецијанската комисија кои беа опширно образложени со насоки и препораки за подобрување на текстот на законот, владата буквално го изгласа истиот текст на законот без членот 2 од претходниот закон.   Пишува: Александар Георгиев Во…

Упатства за запишување, дополнување и бришење од избирачкиот список

Како да ги ажурирате Вашите податоци во избирачкиот список, (запишување, бришење или промена/дополнување), кои се обврските на Државната изборна комисија во ваков случај и како да ја побарате правдата пред Управниот суд ако не сте задоволни од одлуката на Комисијата…

Јавноста најсилен адут на Анкетната комисија за прислушувањето

  Како работи, како одлучува, кои се надлежностите и што е целта на собраниската Анкетна комисија за прислушувањето   Пишува: Александар Георгиев, адвокат   Согласно Уставот на Република Македонија, Собранието на Република Македонија, на седницата одржана на 9 ноември 2015…