Измените на Законот за помилување како градење кули во воздухот

Место да бара решение врз основа на признание дека членот 11 од Законот за помилување е „мртво слово“, врз основа на кого претседателот Иванов помилува голем број на лица и предизвика голема политичка кашканица, Парламентот си изгради…

Перење пари: институциите ја немаат политичката поддршка

Македонија има доволно институции кои треба да спречат масовен одлив на капитал кон странство и враќање на дел од истиот од сомнителни дестинации и некредибилни „инвеститори“

Има ли нешто правно издржано во одлуките на Уставниот суд и помилувањата на Иванов?

Оживеаниот член од еден стар Закон од страна на Уставниот суд, кој подигна бран на незадоволства е неприменлив, бидејќи истиот не може да се „закачи“ за некој Закон. Тоа го објасни професорот Шкариќ, ама на тоа негово образложение малкумина…

Дајте лупа за да се види напредокот во реформата кај медиумите

Со исклучок на фактот дека во дебатните емисии на МРТ се внимава да има различност на ставовите на политичките и други фактори, никаде нема промени во приодот кон известувањето на нашата стварност и начинот како таа се интерпретира. Дури и…

Случајот „Пуч“ и логиката на легендите од Дивиот Запад!

Досегашното држење на судот во случајот „Пуч“ кажува дека постои подготвеност целиот материјал во однос на овој процес да не им се даде ниту на Обвинителството, ниту на одбраната. Па така, врз основа на „екслузивни материјали“,…

Македонија меѓу две „големи уши“ – сличности и разлики

И после двете откритија на масовни прислушкувања гледаме дека историјата се повторува - незаконските дејствија ги вршат луѓе од иста партија, за наредбодавците еднаш имало аболиција која се готви и сега, правдата била очајно бавна. Ново е…

Малите човечиња од Пустец ги донесоа членовите на Владата пред Кривичниот совет

Кривичната пријава на СДСМ заведена во ОЈО под број 03/106 - 1 од пред една година е само врвот на ледениот брег зад која полека се открива еден монструозен апарат на владеење на една мала група врз политичката волја на своите сограѓани, од…

Заштитените сведоци би ја поттурнале работата на тимот на Јанева

Членот 212 од Законот кривична постапка е јасен и предвидува не само право, туку и обврска на јавниот обвинител да ги повикува сите лица за кои е веројатно дека ќе дадат значајни податоци и сознанија за водење на една кривична постапка.

Законот што забранува нови „бомби“ лесно ни пролета пред нос

Шокирани од првобитниот предлог што беше поднесен од пратениците Талат Џафери и Крсто Мукоски - предлог-закон за забрана за поседување, обработка, објавување и располагање со материјали кои произлегуваат од незаконско следење на…

„АХТУНГ, ДИХТУНГ!“: Каде е истрагата за истекувањето докази од судските истраги

Недовербата кон истрагата, која покажува постојан „недостаток на гумичка“ во чувањето на информациите, потсетува на оној виц за најкусата можна порака од една подморница, во која навлегува вода, а која командантот ја испраќа до својата база…