Неисполнето: Нема „безбедно минување на улиците“ за учениците во Центар

Обезбедување на персонал за безбедно преминување на учениците и нивните родители во соодветните термини пред почетокот и по завршетокот на наставата, на сообраќајниците во непосредна близина на градинките и основните училишта ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ова е неисполнето ветување на градоначалникот на Општина…

Исполнето: Изградена нова детска градинка во Капиштец

Наша цел е општина Центар да биде општина со најдобро целодневно окружување на нашите најмлади сограѓани, и во смисла на условите за престој и во смисла на квалитет на нега и воспитување. За таа цел, во претстојниот четиригодишен период ќе…

Андреј Жерновски: Ќе обезбедиме бесплатно паркирање за жителите од Центар

Ќе обезбедиме бесплатно паркирање за жителите од Центар на сите отворени паркиралишта на Oпштина Центар, без разлика на местото на живеење. Образложение: Градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски вети  бесплатно паркирање во предизборието за локалните избори пред три години (12.03.…

Андреј Жерновски: По 10.000 денари за секое новороденче во Центар

Двојно зголемување на помошта за секое новородено дете во Центар – по 10.000 денари за секое новороденче       Образложение:   Во февруари 2014 година Општината ги извести семејствата кои имаат постојано живеалиште во Центар и кои имаат добиено принова во…

Андреј Жерновски: Енергетско ефикасни фасади

Целосна реализација на замената на постоечките дотраени фасади на колективните станбени згради со енергетско ефикасни фасади заедно со замена на дотраената столарија во соработка со сопствениците на становите. Со овој проект во наредните 4 години ќе бидат опфатени над 60…

Андреј Жерновски: Изградба на ново основно училиште во Капиштец

Наша цел е општина Центар да биде општина со најдобри училишта, и во смисла на просторни и работни услови и во смисла на квалитет на воспитно-образовниот процес. За таа цел, во претстојниот четиригодишен период ќе пристапиме кон изградба на ново…

Андреј Жерновски: Гасификација на Општина Центар

  Гасификација на Општина Центар со што ќе се овозможат помали сметки за греење и повисоки еколошки перформанси. Гасификацијата ќе се одвива во две фази – во првата фаза ќе се приклучат поголемите потрошувачи, а во втората ќе се приклучат…

Андреј Жерновски: Изградба на нова детска градинка во Капиштец

Наша цел е општина Центар да биде општина со најдобро целодневно окружување на нашите најмлади сограѓани, и во смисла на условите за престој и во смисла на квалитет и нега на воспитување. За таа цел, во престојниот четиригодишен период ќе…

Андреј Жерновски: Боемска улица во Дебар Маало

Оформување на посебна Боемска улица во Дебар Маало, по терк на Белградската Скадарлија, каде ќе се чува и негува посебниот скопски шарм, на потегот од ресторан Идадија до Градежниот факултет – по целата должина на сегашната улица Раде Кончар  …

Андреј Жерновски: Субвенции за купување нов велосипед

Рефундирање на 30% од цената за купен нов велосипед за граѓаните на општина Центар         Образложение:   На 29 мај 2014 година Советот на Општина Центар, на предлог на градоначалникот Андреј Жерновски, ја изгласа Одлуката за доделување субвенции…

Андреј Жерновски: Законот е јасен дека секогаш мора да се постави државно знаме

И  покрај тоа што законот е многу јасен и дециден дека, покрај албанското знаме на јавните места секогаш мора да се постави државното знаме и тоа со поголеми димензии, досега, како што кажав, нема реакција од ниту една државна институција.…