Министерот поголем експерт од релевантните институции за испитување на квалитетот на водата

Министерот за здравство Никола Тодоров во однос на препораките од Државниот санитарен инспекторат дека водата во Дојранско Езеро е од трет степен и е небезбедна за капење, посочи дека мерењата се направени според правила кои се…

Ни трага ни глас од Дом на културата во Тафталиџе 2

УЗ „Тафталиџе 2“ Изградба на Дом на културата – театар со 200 гледачи, галерија, сала за состаноци, сала за културно-уметнички друштва и танцување и кафе-ресторан ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Во изборната програма со која ја побара довербата на…

Судскиот буџетски совет не смее колективно да ги намали платите

Според генералниот секретар на Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани на Република Македонија (УПОЗ) Трпе Дејаноски, ова е уште еден обид да се скрши штрајкот на судската администрација и обид…

Реконструирана спортската сала во ОУ „Блаже Конески“

Проект: Реконструкција на спортската сала на ОУ „Блаже Конески“. Реконструкцијата ќе опфати замена на под, дрвена столарија, спортски реквизити, реконструкција на електрична инсталација и реконструкција на гардероби и санитарни јазли…

Се крчка Пржино 2 или се домесува Пржино 1?!

Не треба да бараме нов договор, туку треба да го реализираме постоeчкиот. Нема време за губење. Целта ни е да завршиме, а не да одложиме. Важно е да има фер и демократски избори со реформирани медиуми и прочистен избирачки список. Значи, да…

Секоја година се доделуваат стипендии за студирање во странство

Проект: СТИПЕНДИИ ЗА СТУДИРАЊЕ ВО СТРАНСТВО Евидентни се заложбите за интернационализацијата на високото образование, со цел позиционирање на Република Македонија како атрактивна дестинација за странски наставници, истражувачи…

Улицата „Волковска“ сè уште чека проширување и тротоари

ПРОЕКТ: Проширување на ул. „Волковска“ и изградба на тротоари Опис на проектот: Проширување на ул. „Волковска“ и изградба на тротоари до последната автобуска станица на автобусот со број 22. (Рок: 2014-2015 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во…

Средното училиште Кочо Рацин сè уште чека нова зграда

  Проект: ИЗГРАДБА НА НОВ УЧИЛИШТЕН ОБЈЕКТ ВО СУГС „КОЧО РАЦИН“ Опис на проектот: Во соработка со Владата на Република Македонија, Градот Скопје ќе почне постапка на изградба на нов училиштен објект на СУГС „Кочо Рацин“ во општина Ѓорче…

Градинката Пчелка 1 допрва ќе се реконструира

Реконструкција на градинката „Пчелка 1“. Замена на дрвена столарија, реконструкција на санитарни јазли, замена на покрив, замена на под. (Средства: 5.000.000 денари, iзвор на финансирање: Општина Аеродром, рок: декември 2013 година)…

Има подземни контејнери, ама има и смет

Во согласност со искуствата од главните градови во регионот, се предвидува поставување „подземни контејнери“ низ територијата на градот. Со поставување на овие контејнери ќе се придонесе за подигнување на степенот на хигиената во…

Каде исчезнаа странските служби на Груевски?

Година и половина по избивањето на политичката криза во Македонија, „странските служби“ исчезнаа од говорот на Груевски. Во ниту еден јавен настап подоцна (а, ги имаше многу), никогаш експлицитно веќе не се спомнаа деталите кои ги изнесе…

Зеленчукови и овошни градини во детските градинки

Со цел децата од најрана возраст да се запознаат со здрави животни навики и здрав начин на исхрана, да се запознаат со различните видови зеленчук и овошје, ќе се реализира проект каде децата заедно со згрижувачко-воспитниот тим во…

Жерновски по третпат ги награди најдобрите ученици и наставници во Општина Центар

Годишна награда за најдобар оддленски наставник во општина Центар, во висина од три просечни плати. Годишна награда за најдобар предметен наставник во општина Центар, во висина од три просечни месечни плати. ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:…

Паричната помош за згрижувачки семејства е зголемена за 25 проценти

Зголемување на паричниот надоместок за згрижување на деца без родители и родителска грижа за 25% ВМРО-ДПМНЕ во континуитет се грижи за подигнување на бројот на згрижувачките семејства кои се грижат за децата без родители, деца без…

Принципот на неказнивост и натаму трае

Деновите пред нас ќе покажат дали оваа нова одлука на Иванов ќе има ефект. Првичните реакции потврдуваат дека ситуацијата ќе остане иста, а тоа значи дека протестите ќе продолжат, а СДСМ ќе бара целосно поништување на…

Нема бесплатни градинки во Карпош

Од 2014 година за жителите на општината ќе обезбедиме бесплатни градинки. ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот на Карпош, Стевчо Јакимовски, во предизборието за локалните избори во 2013 година  вети  бесплатни градинки. Оваа…

На пациентите сè уште им се издаваат хартиените упати и рецепти

Досега обрасците за рецепт и упат се издаваа од страна на здравствената установа во хартиена форма. По примерот на многу земји во ЕУ, со овој проект ќе ги укинеме хартиените обрасци за упат и рецепт и воведување на електронски рецепт…

Центарот за боречки спортови на Јакимовски остана на хартија

Ќе изградиме Центар за боречки спортови (бокс, кик-бокс, карате и џудо) со сауна, фитнес-сала. ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот на Карпош, Стевчо Јакимовски, во предизборието за локалните избори во 2013 година  вети  дека Општината ќе…