ДУИ: Измена на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа

Демократската Унија за Интеграција, по бројни консултации со меѓународни експерти, реномирани во оваа област, ќе се залага за измена на Законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа, имено за:

  • Промена на досегашниот трансфер систем на грантови, менувајќи ги сегашните критериуми за доделување на грантови (формула за еднаквост) со цел да се постигне ефективен пренос на еднаквост, со што се обезбедува правото на еднаков пристап до услуги за сите граѓани;
  • Зголемување на стпаката на ДДВ во измените и дополнувањата на законот за финансирање на општините (2010- 2013 од 3 во 4,5%), која сега е 6-10%;
  • Проширување на опсегот на локалните даноци и такси, данок на доход од игри на среќа надвор од казина, данок за локално снабдување, данок за моторни возила, патна такса (сите овие даноци да преминат во локалниот буџет, а не во централниот); 

[Рок: 2015]

Образложение:

Ветувањето се истражува

Сите коментари и забелешки поврзани со овој и другите написи на Вистиномер, барањата за корекции и појаснувања, како и предлозите за проверка на изјавите на политичарите и ветувањата на политичките партии, можете да ги доставите преку овој формулар

Оставете реакција