Категорија...

Ѓорѓе Иванов

Иванов гледа генерализација каде што ја нема

Претседателот Иванов во вечерните часови на 28.11.2017 ѝ се обрати на јавноста во врска со настаните од почетокот на денот, прииведувањето на неколку десетини осомничени лица за настаните од 27.04.2017 година во Собранието на Република…

Иванов можеше и порано да го даде мандатот, германската амбасадорка не ширела лажни информации

Овој исказ на Иванов е проблематичен по два основа – пред сè, тој претставува негативен дипломатски преседан во кој шеф на држава обвинува дипломат на друга држава дека зборува невистина, без за тоа да понуди никаков аргумент, а вториот е…

Неумесно е Иванов да бара милост од Собранието за тепачите на пратениците?!

Не станува збор за „луѓе кои ги завела толпата и се повеле од емоции“, туку за луѓе кои свесно дошле да тепаат! Како може некого да го „завела толпата“, ако тој дошол „подготвен“ со качулка?! Настаните и општиот политички амбиент во…

Иванов ем не ги осуди насилствата, ем заборава и на својата одговорност

Во обраќањето, кое е предмет на оваа оценка, има најмалку два проблематични дела кои може да се оценат како недоследни. Првaта недоследност е кога Иванов, откако упати неколку реченици со смирувачки тонови, ги повика сите надлежни…

Иванов изнесе куп невистини за цивилниот сектор

Кога одредена граѓанска организација се занимава со владеење на правото на пример, или со проблемите на болните од дијабетес, нормално е дека ги разгледува и законите и институциите што ги применуваат и нормално да препорачуваат, бараат,…

Сорос не ја запали Народната канцеларија во Скопје

Не е првпат челните луѓе на сѐ уште владејачката ВМРО-ДПМНЕ, како и претседателот Иванов, секој кој ќе искаже критичка мисла или став што не е на линија на ВМРО-ДПМНЕ, да го етикетираат како „соросоид, а за сѐ што не чини во државата да ги…

Иванов отпосле го вметнува рокот за мнозинство како услов за мандат

Ниту во својата изјава, ниту во изјавата на Заев, ниту во изјавите на другите лидери, ниту, пак, по медиумите, може да се види или да се потврди податокот дека Иванов им рекол на партиите дека имаат рок од 10 дена да го известат дали…

Не постои уцена за влада, постои уцена за мандат

Иванов, кој рече дека неговиот став не бил сменет за недавање на мандатот на Зоран Заев, недоследно им кажува на партииите и пратениците што требало да им биде прво на дневен ред – европските реформи, заборавајќи дека токму такви европски…

Иванов се сокри зад купишта изговори за да не му го даде мандатот на Заев

Повеќе универзитетски професори, меѓу кои,  Светомир Шкариќ, Осман Кадриу и Љубомир Фрчкоски  сметаат дека претседателот Ѓорге Иванов, со одбивањето да го даде мандатот, ја злупотребил функцијата и го прекршил Уставот. ...Според…

Иванов против сите: Пречките за мандатот сè уште постојат

Не постоеја ниту постојат уставни пречки Иванов да го даде мандатот, откако доби докази дека има парламентарно мнозинство предводено од СДСМ, оценка на уставни експерти и на домашна и меѓународна политичка сцена

Иванов бара правен лек за неправна одлука

Претседателот Ѓорѓи Иванов на 12.03.2016 соопшти: Како што најавив во моето последно обраќање, а во врска со пристигнатите лични барања за повлекување на одлуката за помилување – ослободување од гонење без спроведување на…

Дипломатите не ја прекршиле Виенската конвенција

На 14.04.2016 година, во интервјуто за МТВ со новинари - уредници од неколку телевизии (делот цитиран подолу е извадок од дел од интервјуто пренесено на Телма Телевизија), претседателот Ѓорѓе Иванов, критикувајќи ги претставниците на…

Иванов, сепак, прости изборен криминал

На 18 март (2016) претседателот Ѓорѓе  Иванов, одговорајќи на новинарско прашање дали  по Одлуката на Уставниот суд за укинување на Законот за изменување и дополнувања на Законот за помилување, ќе ги искористи вратените…

Иванов не го исполни ветувањето: „Промотори на култура на уставноста“

Претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов во својата Програма „Мојот избор“, за мандатот од 2014-2019 година вети: Промотoри на култура на уставноста За функционално општество неопходно е почитување на основните вредности…

Ѓорѓе Иванов: Младите остануваат во Македонија поради стабилната економија

Претседателот на државата Ѓорге Иванов вели дека економскиот успех придонесува младите да останат во Македонија, а нашите најуспешни поединци живеат во Македонија, а работат за светскиот пазар. Иванов вели: „Со радост можам да кажам дека…