Кемтрејлс не се споменуваат во предлог законот во Тенеси

Уредбата на Сенатот на државата Тенеси не докажува дека кемтрејлс се вистинска појава. Предлог законот кој се споменува во објавите што ги рецензираме, примарно се однесува на контрола на активностите за геоинженеринг во оваа држава и не…

И доктор Нико Беќаровски злоупотребен за ширење „кемтрејлс“ теории на заговор

Објава на Фејсбук ја манипулира јавноста дека познатиот доктор Нико Беќаровски ја потврдил теоријата на заговор за „кемтрејлс“, според која од авиони нè прскаат со хемиски супстанци, односно отрови кои предизвикуваат симптоми…

Прекинувањето на белите траги зад авионот не е доказ за „кемтрејлс“

Белите траги зад авионите, кои теоретичарите на заговори ги нарекуваат „кемтрејлс“, се создаваат кога водената пареа и ситните честички изгорено млазно гориво од авионите се замрзнуваат во кристали од мраз. Прекинувањето на белите траги зад…

Германско старо сатирично видео за кемтрејлс споделено како да е вистинито

Видеото е направено од германскиот сатиричен сајт Der Postillon, првично е објавено пред цели осум години - во март 2015 година и може да се најде и на нивната веб-страница и на каналот на Јутјуб. Тоа не е вистинска репортажа на германска…

Ведрото време повторно ја активираше „кемтрејлс“ теоријата на заговор

Постот што го анализираме е неточен и е уште еден во низата теории на заговор за кемтрејлс. Белата патека што ја оставаат авионите во воздухот е патека која настанува од кондензација. Облаците во форма на линија се произведени од издувните…

Фотографија од вежба на борбени авиони злоупотребена за ширење теории на заговор за кемтрејлс

Воопшто не станува збор за авиони од комерцијални летови, туку за борбени авиони кои изведувале вежби и не станува збор за никакви кемтрејлс туку за обични траги од авион предизвикани од кондензација

Фотографија на Меркел од посетата на моделот „Ербас А350“, злоупотребена за „кемтрејлс“…

Фотографијата на германската канцеларка Ангела Меркел, прикажана во постот, е направена седум години пред почетокот на пандемијата со коронавирусот.  Снимката е од мај 2014 година на Меѓународната изложба за авијација во Берлин,  a…

Белите траги од авионите не се отровни и не предизвикуваат болести

Најновите истражувања покажуваат дека дождовната вода не е безбедна за консумирање, но тоа не се должи на фактот дека некој намерно го прави тоа за да ја труе почвата и луѓето прскајќи од авионите, како што се алудира во објавата. Овие…

Трагите од авиони не се користат за борба против климатските промени

Борбата против глобалното затоплување не се постигнува со авиони, ниту со трагите што ги оставаат зад  себе кои не се ништо друго освен случаен резултат од мешањето на топлината испуштена од млазниот мотор исполнет со водена пареа, со…

Трагите од авиони не се ништо невообичаено и не сигнализираат никакви симболи и тајни агенди

Никој не нè прска од авиони, а уште помалку тоа има врска со некакви агенди или со Израел, кој неосновано се става во овој контекст. Вистината е дека белите траги кои авионите ги оставаат зад себе се создаваат кога водената пареа и ситните…

Сахарската прашина е природен феномен, а не намерно труење од воздух

Сахарската прашина е природен феномен се јавува кога над Сахара се наоѓа циклон, односно вртложно движење, кое го крева песокот во повисоките слоеви на атмосферата. Ова е честа појава во пролетните месеци. Најголемата концентрација на…

Видео од атмосферски истражувачки авион, споделено како доказ за некаков геоинженеринг

Тврдењето во објавата дека авионот прикажан во видеото е некаков доказ за геоинжинниеринг и за прскање од авиони со кои се прават климатски промени, не е точно. Авионот прикажан во видеото е опремен за атмосферско истражување и тоа го…

Антиваксерска објава големата кашлица и вакцините и ги поврзува со прскање од авиони

Во објавата се тврди дека секој којшто ќе ја прими вакцината против пертусис ќе го добие вирусот, како што наводно било случајот и со коронавирусот. Целта на ваквите антиваксерски тврдења е неосновано да се заплашува населението и да…

Трагите од авиони на небото немаат никаква поврзаност со големата кашлица

Големата кашлица не се шири преку авионите коишто летаат на небото, како што се инсинуира во објавата. Не е вистина дека оние кои имаат симптоми на големата кашлица всушност се отруени од прскањето со авиони. Сосема е неверојатно намерно да…

Нема прскање со отрови од небото и облаци креирани од ХААРП

Во објавата се повторува познатата теорија на заговор дебанкирана од научната заедница и од  самите научници во ХААРП програмата. Не е точно дека нè прскаат од авиони со хемикалии, ниту пак, дека ХААРП има можност да креира временски…

Облаците на оваа фотографија се природни, а не резултат на ХААРП или прскање од авиони

Облаци како на фотографијата објавувани се многупати досега, тие се природни облаци, не се креирани ниту од ХААРП, ниту од некакво запрашување со авиони. ХААРП не произведува вода во атмосферата, ниту пак, има контакт со постоечките облаци,…

Објава полна со теории на заговор шири невистини за етничко чистење на православни

Никој не нè труе и убива со прскање отрови, со вакцини, лекарства и ГМО храна. Тврдењата за такво нешто изнесени во објавата не се поткрепени со никакви факти и докази. Но, затоа има медицински факти и докази дека не постојат „кемтрејлс“ и…

Како теориите на заговор ја хранат глобалната епидемија на дезинформации

Иако некои теории на заговор делуваат навидум безопасно, многу од нив имаат последици во реалниот свет. Теориите на заговор како: Кју Анон, 5G, ХААРП, кемтрејлс и слични поттикнуваат страв, имаат потенцијал да ја нарушат довербата на…