Browsing Tag

проверка на факти

Финансиската директорка на „Астра Зенека“ не изјавила дека вакцините се смртоносни

„Вистиномер“ го пронајде оригиналното интервју (дадено е од доктор Арадана Сарин, главна финансиска директорка на Астра Зенека) и од него е евидентно дека коментарите кои ги дава сајтот pronews.gr и кои ги атрибуира на Сарин, се неточни,…

Мета факт: Во тек е вклучувањето на државните инспекторати во Е-инспектор

Пред два месеца, вицепремиерката Грковска и претседателката на Инспекцискиот совет, Даниела Рендевска, најавија дека од март сите државни инспекторати се приклучуваат на дигиталната платформа, која беше најавена како можност за елиминирање…

Дезинформациите не се проблем само на медиумите, туку и безбедносен проблем

Работа на професионалните медиуми е да ги верификуваат фактите и информациите што ги пишуваат. Сведоци сме на фотографии и вести кои се споделуваат само за да поттикнат конфликти меѓу земјите и насилство, кажува Клодијана Капо од Фактоје,…

Дезинформациите ги поткопуваат темелите на демократијата – проверката на факти е клучна

Амбасадорот на ЕУ Дејвид Гир истакна дека проверувачите на факти мора да работат самостојно и да немаат политички притисоци. Се осврна на фактот дека се ближат избори, а со тоа веќе се гледаат и штетните влијанија што се вршат врз…

Без поддршка за проверувачите на факти се откажуваме од одбраната на демократијата

Оваа работа не е лесна. Секогаш ќе има такви кои свесно шират дезинформации и ќе се обидат да ја поткопаат вашата работа. Се разбира, дебатите за методологијата на проверка на фактите или решавање на можните грешки секогаш се добредојдени.…

Мета факт: Пецаков не субвенционира курсеви по информатика, англиски и математика за студенти и…

Конкретно на ова предизборно ветување, иако истото е модифицирано, во моментов не се работи, односно невработени и студенти не користат субвенции за англиски јазик, математика и за информатика, па затоа ветувањето го оценуваме како…

Мета факт: Кисела Вода сепак доби втора мерна станица за квалитет на воздухот

Во Кисела Вода досега работеше само мерната станица кај Домот на култура „Билјана Беличанец”. Со оглед на тоа што сега е поставена уште една мерна станица, може да констатираме дека остварено е ветувањето на градоначалникот на Кисела Вода…

Вештачката интелигенција не може да ги замени новинарите, но може да ја замае јавноста

Влијанието на лажните содржини генерирани со ВИ како и интелектуалните права беа темите на денешниот вебинар наречен „Вештачка интелигенција во медиумите – про и контра“ Вештачката интелигенција (ВИ) и алатките кои со нејзина…

Уште четири дена за пријава за обука, платено практикантство и можност за патување во САД

Најдобрите учесници од трите обуки ќе добијат понуда за платено практикантство во еден од трите медиуми: Мета.мк, Порталб.мк и Вистиномер.мк. Потоа, во текот на летото тројца од нив ќе имаат можност да патуваат на еднонеделна студиска…

Мета факт: Од паркот на дрвјата во Аеродром засега нема ниту трева

Во паркот на дрвјата требаше да бидат засадени најразлични видови на дрвја, согласно спецификите на подрачјето. Мета.мк го посети овој реон, каде што може да се види дека теренот бил исчистен, но засега има само земја, но и многу смет,…

Проверувачите на факти од „Ellinika Hoaxes“ го добија спорот со Грчката асоцијација на физичари

Организацијата за проверка на факти „Ellinika Hoaxes“, од соседна Грција, го доби долгогодишниот спор со Грчката асоцијација на физичари. Со одлука на апелациониот суд по вторпат се отфрла тужбата за морална штета, неовластена обработка на…

Екстремно ниските температури не ги негираат глобалното затоплување и климатските промени

Две објави на Фејсбук повторуваат една иста класична невистина - дека екстремно ладни зими на тлото на Европа го негира постоењето на климатските промени, предизвикани од глобалното затоплување. Во првата објава се споделува вест за невреме…

Новинарите за борбата против дезинформации: И институциите и медиумите се одговорни

„За разлика од повеќето медиуми кои внимаваат на проверката на факти во своите производи пред истите да се објават, „Вистиномер“ се занимава со проверка на веќе објавени информации, рече Владимир Петрески, главен уредник на „Вистиномер“…

(ИНТЕРВЈУ) Тардагила: Новинарството е најдобрата професија во светот, а проверувачите на факти се…

Не можете да се потпрете само на вашите извори бидејќи тие извори ќе се обидат да покажат пристрасност и наратив или да ве излажат. Она што треба да го направите е да пронајдете и анализирате податоци од фотографии, видеа. Не гледам како…

Пропаганда и црни кампањи се шират преку забавни сајтови и страници на Фејсбук во Бугарија

Никола Тулечки од Factcheck.bg вели дека бугарски страници на Фејсбук како „Доза среќа“ или „Допри ми ја раката ако ме сакаш“ и слични со чудни имиња кои не изгледаат како да служат за ширење на медиумски содржини всушност споделуваат…

Електронска војна од дезинформации по разгорувањето на конфликтот меѓу Израел и Хамас

Успешните обиди за искривување на сликата прават многу потешко да се дојде до вистината за она што се случува на теренот, ако се потпирате на социјалните мрежи за најновите случувања, пишува Мариана Спринг, дописник на сервисот за…

Мета факт: Невистинита е изјавата од Владата во 2018 дека граѓаните нема да имаат дополнителни…

Владините претставници во 2018 година изјавуваа дека граѓаните нема да имаат никаков дополнителен трошок и дека патните исправи ќе се менуваат откако ќе им истече рокот, што не се покажа како точно Чекање за термини за нови лични…

Мета факт: ТЕЦ „Неготино“ не проработе на природен гас, од Владата прстот го вперуваат во…

Термоелектрана „Неготино“, енергетскиот сектор е главен причинител на стакленичките гасови во земјава; Фото: Мета.мк Владиното ветување од Програмата за работа за периодот 2022-2024 година за трансформација и прилагодување на ТЕЦ…