Browsing Tag

животна средина

Не е точно дека нивото на јаглерод диоксид е најниско во историјата

Наспроти тврдењето во постот, според интервладиниот панел за климатски промени, тело во рамките на Обединетите нации кое е формирано за да се занимава со науката поврзана со промените на климата, модерниот човек никогаш порано не видел…

Германска пратеничка прикажана како министерка, згора и набедена за непостоечка изјава

Во постот неточно се тврди дека девојката на фотографијата е министерка во владата на Германија и наводно изјавила дека кравите се штетни за животната средина и за здравјето. Официјалната веб-страница на федералната влада на Германија…

Кредитните картички кои ја следат емисијата на јаглерод диоксид се опционални

Во постот што го рецензираме се пропушта контекстот. Картичката со којашто може да се ограничи трошењето пари врз основа на импактот врз животната средина - „произведениот“ јаглерод диоксид при нејзината употреба, не е задолжителна туку…

АНАЛИЗА: Даноци и давачки за животна средина – како се наплаќале и каде завршувале парите?

Јавни претпријатија наплаќаат вода, а немаат дозвола за управување на вода. Граѓаните и фирмите плаќале за регистрација на возила, но не се знае дали вистинските суми за даноци биле уплатени на сметка на Министерството за животна средина, …

Неопходни се решителни чекори за справување со еколошките предизвици

Во најновиот извештај на Европската комисија за напредокот на Северна Македонија на патот кон ЕУ, се вели дека државата постигнала лимитиран напредок во заштитата на природата и во климатските промени. Во Кластерот 4 наречен „Зелена агенда…

АНАЛИЗА: Дневно секој граѓанин произведува 1,1 килограм отпад !

Од 2011 година официјалните мерења покажуваат постојан тренд на зголемување на отпадот во земјава. Само за четири години комуналниот отпад е зголемен за 90 000 тони. Најголем “произведувач“ на отпад е Скопскиот регион, а најмало…

Не е формирана агенција за води

Ќе формираме Агенција за води, институција надлежна за планско користење на водите. Оваа институција ќе има надлежност да ја следи состојбата со водите, од ниво на студиски решенија, планирање, зафаќање и реализација на проекти. Институција…

Не е формиран фонд за животна средина

ВЕТВАЊЕ: Ќе воспоставиме Фонд за животна средина, во кој директно ќе се слеваат средствата добиени од такси за животна средина. Секој таков денар ќе бидат наменет исклучиво за проекти за подобрување на квалитетот на животната…