Не прекинуваат теориите на заговор што го претставуваат Бил Гејтс како „вакцинален злосторник“

Во објавата Бил Гејтс е претставен како „злосторник против човештвото“, поради тоа што вакцинацијата ја промовира како придобивка. Иако, тоа е неспорен факт - вакцинацијата е најголема придобивка на медицината со која се искоренети многу…

Уште една дезинформација за Бил Гејтс и ковид-19

Бил Гејтс не продавал вакцини, туку има донирано во севкупниот глобален обид да се возврати на пандемијата и сиромашните држави да добијат вакцини за да се намали смртноста. Веќе е познато дека Бил Гејтс е заговорник за вакцинација со оглед…

Логото со жаба на прехранбените производи нема врска ниту со Бил Гејтс, ниту со „златната милијарда“

Логото на Алијансата за дождовни шуми не е златна отровна жаба, туку црвеноока дрвенеста жаба. Жабата во логото има симболично значење како биоиндикатор за здрава животна средина и нема никаква врска со „златната милијарда“ - стара теорија…

Логото на Алијансата за дождовни шуми не значи дека производите имаат црви и не е поврзано со Бил…

Во објавата е направена една голема мешаница и манипулација со повеќе неточни тврдења кои и меѓу себе не се поврзани и немаат логика. Прво не е вистина дека производите што го носат логото на Алијансата за дождовни шуми содржат инсекти и…

Не е вистина дека Бил Гејтс пушта комарци да не боцкаат со отрови и вируси

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс со години вложува ресурси во борбата против маларијата, вклучително и за развој на вакцини, сепак  Фондацијата Гејтс не финансирала никакви активности што вклучуваат ослободување од комарци во САД. Иако,…

Неточно се тврди дека Бил Гејтс заговара глобална пандемија, затворска држава и геноцид

Наспроти изнесеното во постот дека Гејтс заговара геноцид, тој во колумната на Њујорк Тајмс предупредува на тоа дека е потребна подготвеност од страна на државите за што повеќе луѓе да се спасат во иднина доколку повторно се случи…

Со говор на Бил Гејтс изваден од контекст погрешно се алудира дека тој заговара ,,панел на…

Постот манипулира со фрагмент од интервју на Бил Гејтс од јули 2010 година, снимено на Аспен институтот - непрофитна организација во Колорадо. Никаде во видеото Гејтс не зборува дека во иднина ќе се бара панел на смртта, за да се скратат…

Лажно се прикажува дека Бил Гејтс ќе ја вакцинира храната со мРНК

Глобалната академија за агрикултура и безбедност во храната, која е злоупотребена во постот, се одржала во 2018 година, кога немаше ни ковид ни вакцини. Не е точно дека Бил Гејтс во својот настап  кажал дека ќе се вакцинираат животните со…

Говор на Бил Гејтс за намалување на емисиите на јаглероден диоксид изваден од контекст

Видеоматеријалот споделен во постот е изваден од контекст. Тука е злоупотребен настапот на Гејтс во 2010 година во „ТЕД Разговорите“ , каде тој зборува за чекорите неопходни за да се намали емисијата на јаглероден диоксид. Тој не кажува…

Бил Гејтс не промовирал пиење вода од фекалии, туку нова машина од која има повеќе бенефити

Гејтс никаде не вели дека сите треба или мора да пијат вода добиена на ваков начин. Оваа машина има повеќе бенефити и добивањето на питка вода е само еден од нив. Таа машина може да произведе електрична енергија, да произведе пепел, кој…

Изјави на Бил Гејтс извадени од контекст манипулативно се користат во антиваксерска кампања

Не е првпат Бил Гејтс и неговите настапи да се вадат од контекст, да се монтираат и да се злоупотребуваат за ширење на познатата теорија на заговор дека вакцинацијата е план за депопулација на светското население. Овие заблуди, што подолго…

Со монтирана фотографија се дезинформира дека Бил Гејтс бил осуден во Гвантанамо

Фотографијата што се споделува во овој пост на Фејсбук не е од Бил Гејтс, ниту пак, тој бил некогаш осуден во Гвантанамо. Оригиналната фотографија којашто е злоупотребена и фалсификувана во постот,  е извадена од еден видеоматеријал…

Видео на Фејсбук манипулира со изјавите на Бил Гејтс

Не е вистина дека Бил Гејтс изјавил дека заедно со главниот американски виролог Ентони Фаучи убиваат милиони луѓе за да прават пари. Оваа реченица е дел од обраќањето на Гејтс на Минхенската безбедносна конференција во февруари годинава и…

Бил Гејтс не предупредил на појавата на мајмунски сипаници

Милионерот навистина има зборувано за можноста тип на сипаници да се користат како биотерористичко оружје. Но, тоа никогаш не се однесувало на мајмунски сипаници, а нивната појава не значи дека е резултат на биотероризам. Нема ниту еден…

Бил Гејтс зборува за емисија на јаглерод диоксид, а не за ковид вакцини

Во постот наменски е прикажано манипулативно видео извадено од контекст. Темата на којашто говори Бил Гејтс во 2010 година во „Тед Разговорите“ воопшто не е поврзана ниту со ковид, ниту со депопулација на населението преку вакцинација.…

Бил Гејтс не е уапсен

Апсењето на светски познатиот Бил Гејтс би било пренесено во сите мејнстрим медиуми и би било објавено од страна на сите медиумски организации во светот. Но, ништо од тоа не се случи зашто веста е лажна. Откако оригиналниот напис е објавен,…

Бил Гејтс никогаш не кажал дека 700.000 луѓе можат да бидат жртви на вакцините

Фејсбук објава којашто деновиве е вирална на социјалните мрежи, шири лажни информации  за коосновачот на „Мајкрософт“ Бил Гејтс, инсинуирајки дека тој „очекува 700.000 жртви како последица на вакцинацијата“. Мултимилијардерот, кој инвестира…