#Одговорност е да нема диви депонии

https://www.youtube.com/watch?v=_yYsV9ceJ84&feature=youtu.be На дел од незаградената површина која порано беше база на „Комунална хигиена – Скопје“ во населбата Дуќанџик, веднаш до улицата на која има многу куќи,…

Не за неказнивоста!“ – ИФЕКС го одбележува 2 ноември со кампања

Во моментов, 9 од 10 случаи на убиства на новинари во светот се со статус нерешени и поминуваат неказнето. Ова води кон култура на неказнивост во која критичките гласови се замолчени, а на граѓаните им се ускратени точни информации за…

Сиромашни, а во елитно друштво?

Според мене има неколку проблематични точки. Една од нив е дека индикаторите според кои се врши рангирањето ги мерат правните аспекти, односно се однесуваат на „де јуре“ страната а не на „де факто“. Ова значи дека имплементацијата,…

#Одговорност е улици и патишта без дупки

Надлежен за главните градски сообраќајници во Скопје е градоначалникот на градот, а за споредните улици - градоначалниците на скопските општини. Општините низ Македонија исто така се надлежни за улиците во своите општини, освен за…

Економија потпрена на еден сектор – до кога?

БДП по жител е околу 370 евра месечно, што значи 1.500 евра месечно за четиричлено семејство. Колку семејства кај нас имаат месечни примања од 1.500 евра? БДП во себе ги вклучува и профитите на фирмите, и амортизацијата која тие ја…

Што ја намалува невработеноста – иселувањето или нови работни места?

Според дел од економистите, намалувањето на невработеноста не треба да се анализира изолирано од трендот на намалување на бројот на активни граѓани. Како фактор кои можат да влијаат врз намалување на понудата на работна сила, според…

Каде се буџетските пари за судството и општините?

Во 2012 година за судската власт требало да се одвојат средства во висина од 0,5%, а реализацијата била 0,45%. Потфрлување и во 2013 година, кога наместо 0,6% се одвоиле 0,39%. Во 2014 година, пак, за судската власт биле потребни 0,7% од…

Еврообврзница – пари за економијата или за партијата?

Дел од економистите велат дека останува отворено прашањето зошто владата посегна по надворешно задолжување по повисока цена, кога на домашниот пазар има големи средства кои сега се врзани за благајнички записи на Народната банка. …

Договорот меѓу четирите политички партии од 20 јули 2016 година

На 20 јули 2016 четирите политички партии се договорија: Избирачки список Четирите политички партии се согласија да се справат со проблемите со избирачкиот список за овие избори, на следниот начин: 1. Законот за…

По ИПА, проблеми и со ИПАРД?

По објавата дека Европската комисија ги намалува средствата од ИПА фондовите поради отстуство на реформи, сега се отвора и прашањето за начинот на кој се трошеле парите и од ИПАРД програмата за земјоделците. Пишува:…

ЦИВИЛ: Кежаровски малтретиран низ лавиринтите на полициските процедури

20 јуни 2016 Околу половина час пред почетокот на најавениот протест на Шарената револуција, вечерва во 19,00 часот, новинарот Томислав Кежаровски беше на информативен разговор во полициската станица „Центар“. Но, поради…