Актуелно

 • Државен просветен инспекторат: За непосетување на наставата законите се децидни и предвидуваат глоба од 1000 до 2000 евра за родителот

  Државен просветен инспекторат: За непосетување на наставата законите се децидни и предвидуваат глоба од 1000 до 2000 евра за родителот

  Министерството за образование и наука, и покрај најавите за штрајк од Синдикатот за образование, наука и култура (СОНК), апелира до родителите в понеделник да ги пратат децата на настава, бидејќи министерството и општините ќе овозможат услови за непречено одвивање на [...]
 • Ѓорѓе Иванов: Младите остануваат во Македонија поради стабилната економија

  Ѓорѓе Иванов: Младите остануваат во Македонија поради стабилната економија

  Претседателот на државата Ѓорге Иванов вели дека економскиот успех придонесува младите да останат во Македонија, а нашите најуспешни поединци живеат во Македонија, а работат за светскиот пазар. Иванов вели: „Со радост можам да кажам дека денес Македонија има најбрзо растечка [...]
 • Ажурирано: Променети податоци на веб-сајтот на ДИК за резултати од изборите

  Ажурирано: Променети податоци на веб-сајтот на ДИК за резултати од изборите

  Во текот на денешниот ден (29.04.2014) на веб-страницата за резултати од изборите на ДИК беа сменети дел од податоците за излезност и број на гласови. Пред 10 часот навистина стоеја бројките како што се забележани во написот на Либертас.мк. Моментално има [...]
 • Резултати од исполнетоста на ветувањата дадени во 2011 година

  Резултати од исполнетоста на ветувањата дадени во 2011 година

  Во изминатиот период тимот на Вистиномер посвети значително време на анализа на целата изборна програма на власта за периодот 2011-2014. Анализирани се 704 ветувања, според следната методологија: Секое идентификувано ветување добива оценка според степенот на исполнетост: исполнето, делумно исполнето или [...]
 • ВМРО-ДПМНЕ: Лекови на рецепт од 1 до 31 во месецот

  ВМРО-ДПМНЕ: Лекови на рецепт од 1 до 31 во месецот

  Со воведувањето на централизираниот ИТ-систем во ФЗОМ, како и со интегрираниот здравствен информатички систем и електронската здравствена картичка во Р. Македонија се овозможува постепено укинување на квотите нааптеките. Со информатичкиот систем конечно ќе можат да се препишуваат лекови без ограничување во [...]
 • Што е недоследно во Програмата на ВМРО-ДПМНЕ?

  Што е недоследно во Програмата на ВМРО-ДПМНЕ?

  Пишува: Мирјана Најчевска 1. Недоследно е тоа што тој што ја правел не знае дека станува збор за парламентарни, а не за локални избори Во програмата има стотици проекти кои се во надлежност на локалната самоуправа, а не во надлежност на [...]
 • ВМРО-ДПМНЕ: Проект „Рана социјализација“

  ВМРО-ДПМНЕ: Проект „Рана социјализација“

  Во Република Македонија опфатеноста на децата во предучилишните установи е многу мала во споредба со земјите во светот. Според анализата подготвена од Канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје, Министерството за труд и социјална политика и Министерството за образование и наука, само 24% [...]
 • ВМРО-ДПМНЕ: Обука за концептот на Е-Влада

  ВМРО-ДПМНЕ: Обука за концептот на Е-Влада

  Ќе бидат спроведени обуки на државни службеници кои се надвор од областа на ИКТ, за вовед во концептот на е-Влада, разбирање на предностите од воведувањето и градењето на тој концепт, потребните чекори за остварување на истиот и сл. Обуките ќе [...]
 • ВМРО-ДПМНЕ: Реновирање на здравствените домови

  ВМРО-ДПМНЕ: Реновирање на здравствените домови

  Владата на ВМРО-ДПМНЕ ќе инвестира во реконструкција и санација на централните објекти на 34 здравственидомови, од кои најголем број се постари од 50 години. При тоа ќе се користат градежни материјали и технологија, која соодветствува со современите функционални потреби и енергетска [...]
 • ВМРО-ДПМНЕ: Интегриран здравствен информатички систем и електронска здравствена картичка

  ВМРО-ДПМНЕ: Интегриран здравствен информатички систем и електронска здравствена картичка

  Ќе го финализираме проектот на целосна компјутеризација на здравствениот систем кој се реализира во неколку фази со крајна цел замена на здравствените книшки и сините картони со нови електронски картички и воведувањето на електронско медицинско досие за секој граѓанин, воведување на централизиран [...]
Утврдете ја вашата генерална идеолошка ориентација