Мицкоски не го советувал Груевски бесплатно

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во текот на ТВ дуелот на МРТ со премиерот и лидер на владејачката СДСМ, Зоран Заев (23.05.2018),  меѓу другото, го искажа и следното тврдење: Јас како советник на Груевски работев про–боно, односно без надомест.…

Бизнис- заедницата има 20 дена за доставување забелешки на економските закони

  ВЕТУВАЊЕ: Ќе воведеме постојани канали на комуникација меѓу бизнис-заедницата и Владата. Владата и бизнис-заедницата ќе имаат редовна комуникација за консултации пред измените или носењето на нова регулатива. Бизнисмените ќе можат да укажат на сите недоследности, неусогласености и нелогичности на…

Владата ги надминува ингеренциите околу МРТ и ААВМУ

  Праксата Владата да се произнесува за годишни извештаи за работа на медиумскиот регулатор или на МРТ е нешто што може или се подразбира како притисок и можност за загрозување на независноста и на Јавниот сервис или регулаторното тело. Според…

Владата со доцнење од три месеци го усвои стратешкиот документ за добро управување

  Ветување: Во првите шест месеци Македонија ќе има Стратегија за добро управување, којашто ќе гарантира зголемена транспарентност на сите државни институции, задолжителни консултации со граѓаните, бизнис-заедницата и граѓанските организации и засилена контролна улога на Собранието [Извор: Предизборна програма на…

Формиран е Национален комитет за спречување на насилен екстремизам

  ВЕТУВАЊЕ: Формирање и именување на членови на Национален комитет за спротивставување на насилниот екстремизам и радикализација која води кон тероризам и назначување на Национален координатор за спречување на насилен екстремизам и борба против тероризам и негови заменици. [Извор: План…

Не е извадена барокната ограда околу владината зграда

  На 10 септември 2015 година, Петре Шилегов, во тоа време портпарол на најголемата опозициска партија, СДСМ, вети дека откако ќе дојдат на власт барконата ограда околу зградата на Владата ќе биде извадена: ВЕТУВАЊЕ: Никола Груевски се оградува од народот,…

Владата ги објави извештаите за доделени државни пари на невладини организации

  ВЕТУВАЊЕ: Воспоставување електронска база на податоци на доделените средства за граѓанските организации од Буџетот на Владата на Република Македонија за периодот 2012 – 2016 година, во која ќе бидат внесени сите донесени одлуки         [Извор: Влада на РМ – План…

МВР ги испита истрагите за невладините организации – криминал не е најден

  ВЕТУВАЊЕ: Спроведување истраги за заплашување и притисоци врз граѓанските организации (односно да се истражат сите пријави за говор на омраза, напади, притисок). [Извор: Влада на РМ – План 3-6-9, стр.3, датум: јули 2017 година] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за спроведување истраги…

Формирана е Национална единица за сузбивање на криумчарење мигранти и трговија со луѓе

  ВЕТУВАЊЕ: Формирање специјална единица (task force) за борба против трговија со луѓе и криумчарење на мигранти, составена од претставници од Основно јавно обвинителство за борба против организиран криминал и корупција и МВР. [Извор: Влада на РМ – План 3-6-9,…

Не е ограничен бројот на мандатите на премиерот

  Ветување: ОГРАНИЧУВАЊЕ НА БРОЈОТ НА МАНДАТИТЕ ЗА ПРЕМИЕР Ќе воведеме ограничување на реизборот на функцијата Претседател на Владата, така што еден човек да не може да биде премиер повеќе од 2 мандата. [Извор: Изборна програма на СДСМ, (2016), „План…

Владата почна со дел од мерките за помош на самохраните родители

  ВЕТУВАЊЕ: Владата ќе ги поддржува еднородителските семејства со ослободување од дел јавни давачки (такса, јавен превоз, надомест во градинка) на еднородителските семејства со плата пониска од просечната плата.  [Извор:Програмата за работа на Владата (2017-2020) , датум: јуни 2017 ]…

Владата вети и воведе „Отчетномер“

  Владата на Република Македонија на прес конференција на 21.03.2017 година претстави електронска алатка (што ние неофицијално ја нарековме Отчетномер), за „мерење“ на трошоците на министерствата и другите институции од централната власт, што го оценуваме како исполнето предизборно ветување и…

Владата ги донесе законите за медиуми, се чека на Собранието

Донесување на Закон за изменување и дополнување на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и донесување на Закон за изменување и дополнување на Законот за основање на Јавното претпријатие „Македонска радиодифузија“.  [План 3-6-9 на Владата на РМ, рок: март…

Владата сè уште не презела мерки за бесплатно болничко лекување на граѓаните

Владата веднаш ќе ги започне подготовките за воведување на бесплатно болничко лекување за сите здравствени осигуреници. [Извор: Програма за работа на Владата (2017 -2020) ]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето на Владата, дека „веднаш ќе ги започне подготовките за воведување на бесплатно…

Неколку дена станаа три недели – министерските места сè уште празни

  Премиерот Зоран Заев на 24.11.2017 на собраниската седница посветена за пратенички прашања (прва во овој собраниски состав) кажа: Верувам дека за неколку дена ќе се предложи министер за здравство овде во Собранието, министер без ресор и заменик-министер, за да…

Реактивиран Клубот на пратенички

Реактивирање на Клубот на жени пратенички. (Реформски План „3-6-9“. Рок: првите три месеци од објавување на планот) [Извор: Влада на РМ; Датум: 05.07.2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Ветувањето за реактивирање на Клубот на жени пратенички е исполнето ветување од владиниот реформски План…

Исполнети мерките од „Планот 3-6-9“ во делот за реформа на јавната администрација

  Владата ќе донесе Одлука за декласификација на сите документи од интерес на јавноста Укинување на одлуката за утврдување на надоместок за материјални трошоци за дадена информација, од имателите на информации Ревидирање на Регистарот на иматели на информации од јавен…

Додека се чека „наследникот“ на Дарлишта, им истече мандатот на уште две уставни судијки

Избор на член на Уставниот суд, на кој му престанува мандатот.   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Владината временска рамка  за итните реформски приоритети,  Планот „3-6-9“ –  објавен  на  0.5.07.2017 година, меѓу другото предвидува и  „избор на член на Уставниот суд“. Оваа обврска (наведена…