Еврообврзница – пари за економијата или за партијата?

Дел од економистите велат дека останува отворено прашањето зошто владата посегна по надворешно задолжување по повисока цена, кога на домашниот пазар има големи средства кои сега се врзани за благајнички записи на Народната банка. …

Договорот меѓу четирите политички партии од 20 јули 2016 година

На 20 јули 2016 четирите политички партии се договорија: Избирачки список Четирите политички партии се согласија да се справат со проблемите со избирачкиот список за овие избори, на следниот начин: 1. Законот за…

По ИПА, проблеми и со ИПАРД?

По објавата дека Европската комисија ги намалува средствата од ИПА фондовите поради отстуство на реформи, сега се отвора и прашањето за начинот на кој се трошеле парите и од ИПАРД програмата за земјоделците. Пишува:…

ЦИВИЛ: Кежаровски малтретиран низ лавиринтите на полициските процедури

20 јуни 2016 Околу половина час пред почетокот на најавениот протест на Шарената револуција, вечерва во 19,00 часот, новинарот Томислав Кежаровски беше на информативен разговор во полициската станица „Центар“. Но, поради…

Дури 60,5% од домаќинствата не можат целосно да ги задоволат месечните потреби!

Повеќе од 56 000 семејства годишно располагаат со 1 278 евра или со само 106 евра месечно. Оваа група на семејства практично е најсиромашна. За разлика од оваа „прва“ категорија на домаќинства според расположливите средства,…

Се намалува бројот на родени,  45 општини со негативен прираст! 

„За жал продолжува црната статистика. Според последните студии смртноста на новороденчиња во Македонија покажува дека во земјава умираат три пати повеќе новороденчиња од просекот на земјите од Балканот и ЕУ! Во Македонија умираат повеќе од…

Без решение за кризата – ЕУ ќе го возврати ударот!

Оној момент кога меѓнародната заедница ќе ги исцрпи сите правни механизми за решение од политичката криза, не е исклучено дека ќе посегне и по радикални, како онаа за изолација преку “црна листа“ на граѓани, коментираат аналитичарите за…

Епопејата на Љубе Бошкоски

Подолу се поместени линковите на текстовите објавени на „Вистиномер“ во кои се споменува политичарот и поранешен министер Љубе Бошкоски, осуден на затворска казна за која тој вели дека е одмазда на режимот на Груевски поради неговото…

Прислушувани разговори – сет 37: Бомба што експлодираше тивко

На 8 јуни 2015 година, во 37-то продолжение на „Вистината за Македонија“, СДСМ првпат не објави прислушувани снимки ниту транскрипти. Тоа е така оти мора да се почитува достоинството на граѓанското општество, кое е еден од темелите…

Конкурс за најдобра колумна на тема: „Говорот на омраза не е слобода на изразување“

Цел на конкурсот е да се поттикнат младите колумнисти на креативно изразување на темите „Говор на омраза“ и „Слобода на изразување“, но и да се актуелизира проблемот со говорот на омраза кој се обидува да се маскира или легитимира како…

Соработката меѓу граѓанскиот сектор и медиумите клучна за доброто владеење

Соработката меѓу граѓанскиот сектор и медиумите е исклучително битен фактор кога е во прашање влијанието врз доброто владеење и поттикнувањето на граѓаните да бараат отчетност од државните институции и да бидат вклучени во креирањето на…