Browsing Tag

Ковид 19

Нема докази дека 2.000 спортисти починале поради ковид вакцината

Дел од спортистите наведени во листата доживеале некаков вид на потешкотии на теренот, колабирале или имале срцеви проблеми, некои од нив дури и починале, ама тоа да се доведува во корелација со вакцината е неточно, затоа што нема докази за…

Во вакцините против ковид нема графен оксид

Неправилно протолкуван документ и неколку видеоматеријали, од кои некои не ни прикажуваат графен оксид, се искористени за да се заплашат граѓаните дека со вакцинацијата против ковид-19, во телото ќе примат графен оксид и дека истиот реагира…

Вакцинацијата не е сатанистичка мисија наменета против граѓаните над 65 години и децата

Објавата изобилува со манипулативни антивакцинални наративи, со цел да се исплашат граѓаните да не се вакцинираат. Вакцините не се оружје против возрасните граѓани над 65 години и децата, туку најголема медицинска придобивка на современата…

Нема докази дека графен оксид се појавил во Франција после дожд, ниту пак, го има во ковид вакцините

Вакцините против ковид-19 не содржат графен оксид како што сака да прикаже објавата. Листите со состојките на вакцините се јавно достапни и од нив може да се види дека нема графен оксид. Што се однесува до видеото споделено во објавата, за…

Нема докази дека вакцината Фајзер се депонира во мозокот и јајниците

Објавата се повикува на неосновани тврдења на американската авторка Наоми Волф која изнесува низа невистини во врска со вакцините против ковид-19. Таа е позната по ширење дезинформации во врска со вакцините и претходно била дебанкирана.…

Не е точно дека теренската вакцинација ќе ги „докрајчи“ ранливите категории

Објавата тврди дека вакцините „ќе ги докрајчат“ ранливите категории и алудира дека вакцините се штетни и опасни. Ова не е точно, вакцините не ги убиваат луѓето, туку ги спасуваат нивните животи. Наративот што се шири преку вакви објави на…

Не е вистина дека десетици лекари од Канада биле убиени од ковид вакцините

Тврдењата во објавата дека десетици лекари во Канада умреле „ненадејно и неочекувано“ од ковид вакцините, односно дека биле убиени, е невистина. Оваа информација ја имаат дебанкирано неколку светски сервиси за проверка на фактите. Според…

Антивакциналните дезинформации ги воскреснуваат заборавените болести

Антивакциналните дезинформации ја поткопаа имунизацијата и направија огромна штета на јавното здравје. Загрижувачки се податоците околу вакцинацијата на децата, препорачаниот опфат од над 95 отсто не е постигнат за ниту една вакцина во…

Купишта невистини за војната во Украина „зачинети“ и со „големиот ресет“

Објавата неточно тврди дека војната во Украина ја почнал колективниот Запад, поврзувајќи го ова со „големиот ресет“ во кој улога имале и Евреите. Факт е дека војната во Украина ја започна Русија и дека западните земји само ѝ помагаат на…

Како теориите на заговор ја хранат глобалната епидемија на дезинформации

Иако некои теории на заговор делуваат навидум безопасно, многу од нив имаат последици во реалниот свет. Теориите на заговор како: Кју Анон, 5G, ХААРП, кемтрејлс и слични поттикнуваат страв, имаат потенцијал да ја нарушат довербата на…

ЕУ нема објавено дека „вакцините против ковид биле незаконски одобрени“

Вакцините се одобруваат во ЕУ со строги критериуми. Досега во ЕУ, според информациите објавени од Европската комисија, се доставени 1.5 милијарди дози вакцини против ковид-19, а 82.5 проценти од возрасната популација во ЕУ е целосно…

Руските ковид вакцини не се забранети во земјава

Вакцините на Спутник не се забранети кај нас и сè уште ги има за оние кои сакаат да се вакцинираат за првпат. Исто така, не постојат никакви начини да ѝ се влијае на пинеалната жлезда односно епифизата  со вакцинација против ковид-19, ова е…

Студија на Универзитетот Јејл нема развиено технологија на вакцинација без согласност

Студијата на Универзитетот Јејл за достава на мРНК преку интраназална вакцинација кај глувци, не покажува и не ја тестира можноста за користење на оваа технологија кај луѓе без нивна јасна согласност. Водечката авторка на студијата…

Ковид вакцините не предизвикуваат турбокарцином ни кај тие што ги примиле, ни кај нивните семејства

Опасно и манипулативно е да се тврди дека има каузалност меѓу вакцините против ковид-19 кои ги примил некој друг, и карциномот кој се развил кај член од неговото семејство. Во објавата што ја рецензираме се тврди дека не мора да примите…

Канадската влада не признала дека 74 отсто од тројно вакцинираните сега имаат „VAIDS“

Некои луѓе неосновано тврдат дека VAIDS е слабеење на имунолошката функција поради вакцините против ковид-19, слично како што луѓето со нетретирани ХИВ или СИДА имаат сериозно компромитиран имунолошки систем. Официјалните канадски податоци…

Објава на социјалните мрежи шири невистини за маските и вакцините против ковид

Маските немаат никаква врска со религијата, односно тие не се оружје на сатанистите против верниците, како што се тврди во објавата... Нема ниту еден научен факт и кој ја поткрепува теоријата дека преку вакцината во телото на човекот се…

Низа невистини за пандемијата ковид-19 и манипулации за актуелната состојба

Без никакви аргументирани тврдења, во објавата се манипулира со цитирана новинарска сторија од НБЦ њуз, при што се прави исмевање со тоа што на лекарите им било тешко да ги разликуваат актуелните симптоми на ковид 19 од други…

Не постои вакцина против кардиоваскуларни заболувања, иако има обиди таа да се создаде

Во објавата која ја рецензираме се пропушта контекстот. Не постои вакцина против кардиоваскуларни болести за да може да биде администрирана на населението како што тоа беше случај со вакцината против ковид 19. Во текст на Гардијан од 8…