Квалитетот на воздухот се мери долго време пред Трајановски да стане градоначалник на Скопје

  Мониторинг станиците за мерење на квалитетот на воздухот се донација на ЕУ и истите се донираат уште од 2002 година. Во централната база на податоци за странска помош на Владата на РМ, може да се види дека првата донација…

Ѓорче Петров – Општина со слаб локален економски развој

Иако, крупните проекти во Општина Ѓорче Петров не се реализирани, сепак исполнети се други ветувања кои индиректно придонесуваат кон локалниот економски развој на Општината. Така што оценката на Ацевски, дека во Општина Ѓорче Петров нема никаков локален економски развој е…

Соседите не ни се виновни за енормното загадување во Општина Карпош

Според резултатите од истражувањето на Финскиот институт за метеорологија и Австриската агенција за животна средина, а по барање на Градот Скопје, прекуграничниот пренос на загадувачки супстанци придонесува со 2 проценти на загадувањето во Скопје.     На 05.02.2017 мерната станица…

Не е започната изградбата на социјалните станови во Општина Бутел

Изградба на станови за ранливи категории на граѓани. Во соработка со Владата на Република Македонија ќе го реализираме проектот за изградба на 2 станбени објекта со вкупно 360 станови за ранливи категории на граѓани. (Рок за реализација: 2013-2015 година) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ…

Не е формиран инкубатор за мали претпријатија во Општина Кисела Вода

Проект: Инкубатори за малите претпријатија. Целта на овој проект е поддршка и развој на мали претпријатија што ќе ги основаат младите и луѓето што имаат идеја да започнат сопствен бизнис. Инкубаторот за малите претпријатија ќе биде сместен во просторија што…

Доцни Зeлениот катастар на Скопје на чија подготовка се чека цела деценија

Проект: Воведување зелен катастар во Скопје. Град Скопје ќе пристапи кон изработување катастар со претходно снимање на терен на постојните растителни видови со сите нивни карактеристики, број и вид на дрвни насади (старост, големина, вид, распространетост) и сето тоа ќе…

Не постои „амандман на Груевски“ за заштита од продажба на природното богатство на Македонија

Не постои законска одредба која го ограничува правото на земање на земја под концесија на странска фирма до 17 см длабочина како што упатува Велиновска. Невистинитоста и нелогичноста на изјавата се поткрепува и со фактот што Владата на РМ има…

Не е објавен конкурс за изградба на нова спортска сала за Работнички

  Имав желба оваа вест да ја соопштам во ноември, но еве, ќе ја направам сега. Во ноември (2016) ќе се распише конкурс за изградба на нова сала на Работнички. Локацијата е Градски парк и само Градски парк. ( Андреј…

Во тек е изградбата на катна гаража позади Буњаковец

Проект: Изградба на нова катна гаража позади трговскиот центар Буњаковец   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ Проектот „Изградба на нова катна гаража позади трговскиот центар Буњаковец” e дел од Изборната програма на Андреј Жерновски, кандидат за градоначалник на општина Центар (во делот Eфикасна паркинг…

Градоначалникот на Дојран ги потценува стручните наоди на надлежните институции

На 08.07.2016, градоначалникот на општина Дојран, Борче Стамов, во врска со изнесените резултати на Центарот за јавно здравје во Велес за загаденоста на Дојранското езеро и забраната за капење изречена  од страна на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, ја даде…

Замрзнување на дел од ЕУ средствата претставува сериозна санкција

  Суспендирање на дел од фондовите на ЕУ може да биде поради несоодветно управување со фондовите од страна на државните органи, но и во случаи на сериозно нарушена политичка стабилност и непочитување на демократските постулати. Оттука се заклучува дека мерката…

Дојран не го доби ветениот рибен пазар

Проект: Поддршка за изградба на „Рибен пазар“. Општината Дојран ќе се залага за изградба на рибен пазар на потегот помеѓу Стар и Нов Дојран, на брегот, во непосредна близина на пунктот за излез на рибарите од езерото. Со изградбата на…

Oпштина Струмица не плаќала двојно поскап превоз од Битола

  На 24.06.2016, пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Васил Пишев,  на прес-конференција , изјави дека: ….Општина Струмица плаќала двојно поскап превоз за ученици од Општина Битола… [Извор:TВ Нова , Датум: 24.06.2016] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Оваа изјава на Пишев ја оценуваме како невистинита.  А, еве…

Сè уште не е почната изградбата на современ градски пазар во Берово

Проект: Изградба на современ градски пазар. Пазарот ќе биде сместен на локација на постојниот пазар и ќе биде најголемиот комерцијален објект во Берово. Објектот во кој ќе биде сместен градскиот пазар ќе биде современо архитектонско решение, а во него ќе…

Mинистре Тодоров, и ние ги читаме извештаите за здравството на кои се повикувате

На 12.06.2016 година, во интервју за порталот Прес 24 насловено “Не требаат розови очила за да се видат капиталните инвестиции во здравството” , министерот за здравство Никола Тодоров, меѓу другото, ја даде и следнава изјава: ... најрелевантен показател за постојаниот…

Индустриските зони во Ѓорче Петров на големо најавувани, па заборавени

Отворање две индустриски зони (покрај р. Лепенец и покрај обиколницата на Скопје), во кои ќе се отворат многу нови работни места, со обезбедување на сите комунални услови за нивно непречено функционирање. Во овие индустриски зони посебни погодности би имале малото…

Неисполнето: E-пријава за упис во градинка

Проект: E-пријава за упис во градинка. Електронски сервис за запишување на деца во градинка и на претшколски активности. Барањата ќе може да се поднесуваат по електронски пат, а откако институцијата ќе ја добиe пријавата за упис, ги проверува податоците и…

Владата вети континуирано, а само еднаш даде субвенции на младите претприемачи

Проект: Финансиска поддршка за новоосновани претпријатија од страна на млади претприемачи. Со мерката ќе се субвенционираат новоосновани претпријатија чии основачи (над 50%) и управители се млади лица до 30 години, државјани на Република Македонија, преку кофинансирање на 60% од докажаните…