Во тек е изградбата на нов водовод во Општина Желино

Ветување:  Ангажман за изградба и одржување на водоводот Буџет: 650 илјади евра, 150 илјади евра (Општина Желино) [Изборна програма за локалните избори( 15 октомври 2017) наградоначалникот на Општина Желино, Блерим Сејдиу ] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната програма на  градоначалникот на Општина…

Основан Ансамбл за албански народни ора и песни

  Ветување:  Основање на фолклорна државна инсититуција- Албански фолклорен ансамбл [Изборна програма за парламентарните избори 2016 г. на Демоктратската унија за интеграција ] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната програма на Демократската унија за интеграција (ДУИ) за последните парламентарните избори, во делот “Култура” …

Не е решен проблемот со дивата депонија во Струга

  Ветување: Решавање на проблемот со дивата депонија во Струга. Граѓаните ќе имаат чист град, отпадоците ќе се собираат и ќе се носат во регионалната депонија  [Изборна програма за локалните избори 2017 г. на градоначалникот на Општина Струга, Рамиз Мерко,…

Не е започната изградбата на новата градинка во Дебар

  Ветување: Изградба на градинка во Општина Дебар со површина од 1000 м2 [Извор:  Порталб:  Дебата за Дебар за локалните избори 2017, датум: октомври 2017] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во политичката програма на градоначалникот на Општина Дебар, Ружди Лата, во делот „Капитални инвестиции”(стр.5) …

Нема абер од мониторингот и меѓународните истраги ветени од ДУИ

  Ветување: Мониторинг и меѓународна истрага на судските случаи кои денеска носат епитет „монтирани случаи”  [Изборна програма на ДУИ „Платформа 2016-2020“  стр 12, датум: декември 2016 ]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во изборната програма на Демократската унија за интеграција (ДУИ):  „Платформа 2016-2020“,…

Асфалтиран граничниот пат Дебар – Блато

  Проект: Асфалтирање и проширување на граничниот пат Дебар-Блато Рок: 1 година; Буџет: Министерство транспорт и врски [Извор:  Порталб:  Дебата за Дебар за локалните избори 2017, датум: октомври 2017]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот на Дебар, Ружди Лата  во кампањата за локалните…

Направени се чекори за поголема транспарентност на јавната администрација

  Ветување: Транспарентност на јавната администрација Адекватно информирање на јавноста Објавување на информации од јавен карактер  [Изборна програма на ДУИ „Платформа 2016-2020“  стр.3, датум: декември 2016 ]   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во платформата на ДУИ во делот „Јавна администрација“ (стр.3) каде се…

Нема гласање со двојно мнозинство во судството

  Ветување: Продолжување на унапредување на принципот на  двојно гласање во областите во кои не се спроведува  [Изборна програма на ДУИ „Платформа 2016-2020“  стр 12, датум: декември 2016 ]    ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во политичката програма на ДУИ:  „Платформа 2016-2020“, со која…

Општина Тетово започна со акција за ослободување на тротоарите и пешачките патеки

  Ветување: По завршување на реконстркцијата на тротоарите ќе се поставува урбана опрема што ќе овозможи максимално користење на јавните простори од граѓаните [Изборна програма за локалните избори 2017 г. на градоначалничката на Тетово, Теута Арифи: „ Заедно, за Општината…

Стапувањето на сила на законот за јазиците и натаму е неизвесно

Закон за албанскиот јазик кој ќе го унапреди користењето на албанскиот јазик во Македонија, (3 столб од клучните ветувања на ДУИ)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Едно од клучните ветувања на ДУИ години наназад, закон со кој ќе се унапреди користењето на албанскиот јазик…

Во тек е изградбата на водоводот во Општина Липково

  Проект: Систем за водовод во Општина Липково Буџет: 3.6 милион евра (вкупно 2 милиони евра – Министерство за животна средина, а за станицата за филтрирање Европската Банка за инвестиции обезбедила 1.3милион евра, а Општина Липково досега 300.000 евра.)  …

За санирање на оштетените улици во Тетово се чека пролетта

  Реконструција на главните улици во градот  (Урбанистичкиот многусекторен план за развој ги предодредил долгорочните цели за развој на урбаните зони и нивната управа според постоечкиот Генерален урбанистички план, каде се одредени приоритетите за рехабилитацијата на постоечката патна инфраструктура и…

Сè уште не е расчистена дивата депонија во село Глоѓи

  Ветување: Расчистење на дивата депонија во село Глоѓи Рок: Првите три месеци од новиот мандат на градоначалникот на  Општина Теарце [Извор: ТВ 21 – Предизборна дебата; Датум: 06.10.2017] ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната дебата (октомври 2017) тогашниот кандидат на ДУИ, а…

Aсфалтирани делови од Булеварот “Благој Тоска” во Тетово

  Проект: Асфалтирање на улицата кај Тетовската Касарна (Делови на Булеварот „Благој Тоска“) Рок: 2017 Буџет: Македонски Патишта во соработка со Општина Тетово ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Во предизборната кампања градоначалничката на Општина Тетово, Теута Арифи, го спомна асфалтирањето на делови од Булеварот…

Три улици во Тетово со ЛЕД осветлување

  Проект: Систем за јавното осветулување на улиците со ефикасна енергија-ЛЕД (Јавно осветлување на улиците) Буџет: 18,5 милиони денари (40% од вкупните средства се обезбедени од словенечката влада) ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Проектот на Општина Тетово за подобрување на градското осветлување во неколку…

Системот за наводнување во Дебар не е реконструиран

  Проект –  2013 Рурален развој и достојно земјоделство: 1. Реконструкција на пумпна станица на системот за наводнување.  Буџет: 10 милион евра Министерството за Земјоделство, шумарство и водовод (400.000 евра учество од Општина Дебар)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: „Реконструкција на системот за…

Не е изграден систем за канализација во Општина Теарце

  Проект: Изградба на систем за канализација (2013-2017)   ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Проектот за изградба на „Систем за канилизација“, ветен како втор приоритетен во изборната програма „Заедно градиме“, на градоначалникот на ДУИ за Општина Теарце, Исен Асани, сега кандидат за локалните избори…

Дебар доби нов зелен пазар со задоцнување од 2 години

  Проект: Нов зелен пазар, со визија за овој век, со современ паркинг, по пат на јавно-приванто партнерство, (2013-2015). Буџет: 2.000.000 евра ОБРАЗЛОЖЕНИЕ: Градоначалникот на Општина Дебар, Ружди Лата, во својата предизборна програма „Заедно градиме“  во делот „Модерна инфраструктура и…