Кога Ајнштајн рекол „Сѐ е релативно“, мислел на нешто друго

(Рецензија: Терор и сеење страв: Сите ве имам на снимка) Релативизирање на еден сериозен скандал, како што е обвинувањето на опозицијата дека илјадници граѓани на државата неовластено биле прислушувани, е единствената цел на оваа…

Распуштете ја поротата!

Коментар? Новинарска белешка? Едиторијал? Пред нас имаме недефиниран ираз, кој, ако веќе мора да се нарече новинарски напис, би можеле да го класифицираме како нова формa. Наслов на анализираниот напис: Аболицираниот Заев сега…

Рецензија: Мечевска сакала да се самоубие?

Уште во самиот наслов на веста e покажана невнимателност и неодговорен однос кон чувствителната информација што се пласира во јавноста. Поради тоа што се работи за целосна шпекулација, прашање е како и дали воопшто требало да се извести…

Призраци, сеништа и зомби-креатури како медиумски содржини

(Рецензија: Тони Михајловски до Заев: Лутка са насловне стране!) Три различни целини треба да се разликуваат кога треба да се проценат професионалните стандарди на медиумската содржина што е предмет на оваа рецензија. Една е приватната…

Рецензија: Македонците од Флорида: Како Заев спие мирно кога знае дека ја кодошел македонштината за…

Она што е спорно во овој текст е кое е, всушност, ова Здружение и кои се тие Македонци што членуваат во него. Написот е политички пристрасен и има цел да го нападне и да го оцрни опозицискиот СДСМ и особено лидерот на партијата,…

Рецензија: Заев објави материјали за прислушувани разговори што ги поседува

Прилогот што го резенцираме само површно ја информира јавноста за прес-конференцијата (9 февруари 2015 година) на лидерот на опозицијата, Зоран Заев, на која тој обелодени скандал со масовно прислушување на повеќе од 20.000…

Срамно, поданичко „новинарство“

Ѕвона за повикување на слугите на поседот Тинтесфилд, во близина на градот Бристол, Англија. Фото: Tony Hammond, 2012 Медиумите, барем поголемиот дел од нив и особено оние позначајните, (телевизиите со национален предзнак) покажаа…

Рецензија: Заев ја објави бомбата

Селективност, пристрасност, непрофесионалност, неизбалансираност и, згора на сè, коментаторски елементи подметнати во еден извештај. Пример, секако во негативна смисла, за тоа како не треба да се „покрие“ клучен политички…

Рецензија: Заев на средбите барал ослбодување на лица осудени за криминал

Пример за монтирано четиво, правено набрзина, во стилот „на врат, на нос“, со максимално прекршување на речиси сите стандарди на професијата, и тоа не за на јавноста да ѝ се претстави објективната слика за ситуацијата, туку за да…

Рецензија: Нов шок за ЕУ: Франција се приклучува кон грчкото бунтување кон германската политика

Кусо и јасно: Франција не се приклучува кон грчкото бунтување кон германската политика. Ова би било, резимирано, она што е најпроблематично во информацијата што ја рецензираме – насловот е неточен исказ бидејќи исход на првата…

Рецензија: Детали од Централниот одбор на Бихаќка: Заев бегал од одговори зошто му се заканувал на…

Ова е текст кој се темели на шпекулации. Во него има само претпоставки и теории. Написот нуди само анонимен извор, со што се доведува во прашање вистинитоста на исказите. Линк до оригиналниот напис: Детали од Централниот одбор на…

Еднострана повреда на презумцијата на невиност

Паѓање во замка или отслужување на политичка агенда – што и да претставува овој материјал, не би било коректно да го наречеме новинарски прилог. Се создава основа за спин, без понуда на докази за констатациите.…

Конфузиите во случајот „Пуч“ како средство за манипулација на јавноста

Ветар и магла - одлични за креирање конфузија од која потоа не можe да се види суштината. Фото: Jordan Woods, 2012 Многу е тешко во услови на конфузија, создадена од страна на власта, медиумите да ја адресираат секоја информација,…

Рецензија: Британка без матка роди близнаци

Насловот на овој текст е непрецизен и збунувачки. Британка без матка родила близнаци! Логички е веднаш да се наметне прашањето како е тоа можно, кога природата одредила поинаку? Дали тоа значи дека и мажите се способни да раѓаат…

Оркестрирано новинарство

Колку и да се трудите да најдете оправдување и аргументи за насловот на оваа медиумска содржина, нема да најдете. Ништо не е испочитувано од дел од преамбулата на Кодексот на новинарите која вели: Следејќи ја својата улога во градењето…

Рецензија: Како нинџа или руски шпион – Зоран Заев се маскирал и го гасел телефонот на влез во…

Во прилогот што е предмет на рецензија има сé, само не факти и валиден извор со кој би се потврдила вистинитост на напишаното, па тешко е да се каже дали се работи за новинарски текст или за паракнижевност - вовед во некој трилер…

Рецензија: Владата меѓу народот – функционерите на поплавените места низ Македонија

Текстот што е пред нас преку спинерскиот наслов „Владата меѓу народот – функционерите на поплавените места низ Македонија“, испраќа порака дека власта (Владата) е грижлива и се солидаризира со маката на населението од поплавените…

ТВ-дневник: Кога Владо Георгиев е побитен од скандалот со масовно прислушување

Да ги направиме естрадните уметници хумани. Нехуманоста на масовното криминално прислушување ќе ја оставиме за други времиња. Фото: видеоклип скриншот Прес-конференцијата на СДСМ за масовното криминално прислушување, која е…