Browsing Tag

лични податоци

Лажно се нудат елки за 123 денари

Објавата нуди големи вештачки елки по промотивни цени од само...123 денари, односно со попуст од 99 отсто. За да ги намами своите жртви, рекламата е придружена со фотошопирана фотографија на која има кутии од елки, а една голема елка е…

„Филипс“ нема летна распродажба на тримери за 61 денар

Лажна Фејсбук страница на социјалната мрежа Фејсбук го злоупотребува логото на „Филипс“, со цел да се промовира на што повеќе корисници на социјалната мрежа и да ги извлече нивните лични податоци, за потоа истите да ги искористи за некаква…

Измамничката „наградна игра“: Наместо телевизор од 123 денари, секои 14 дена ќе ви одземаат по 34…

Станува збор за измама со големи финансиски импликации за граѓаните кои наседнуваат на неа, бидејќи картичката постојано им се празни за 34 евра на секои 14 дена. Доколку се прочитаат ситно испишаните букви под полињата за банкарските…

Измама: За 123 денари нема Самсунг мобилен, туку се добива членство на сајт за видео игри

Постот ги насочува корисниците на Феjсбук на посебна веб-страница, каде од нив се бара да ги внесат личните податоци. Потоа се пренасочуваат кон друга страница, каде пак, од нив се бара да ги остават и банкарски податоци и лажно се…

Нема „Филипс“ апарат за кафе за 123 денари

Постот има за цел да ги измами следбениците на социјалните мрежи и да ги извлече нивните лични податоци за потоа истите да ги злоупотреби. На Фејсбук страницата „Стор Маседониа“ која го нуди овој производ пишува дека фирмата се наоѓа на…

Измама: „Пандора“ не доделува нараквици за 123 денари

Фејсбук страницата „Пандора јувелирници“ првпат почнува да објавува фотографии од накит на „Пандора“, на 18 мај годинава,  иако овој бренд е присутен на македонскиот пазар од поодамна. Тоа е првиот знак дека Фејсбук страницата од која се…

Уште една ИЗМАМА: Кока-Кола не доделува мини фрижидери!

Веб страница регистрирана на крајот од април годинава во Флорида, на македонски јазик пласира лажна наградна игра под брендот на Кока-Кола. Со проверка на факти утврдивме дека станува збор за измама чија цел е да се соберат чувствителни…

Тефал не доделува тави за готвење за 123 денари

Делува сомнително и тоа што лажната наградна игра е споделена од  Фејсбук страница која има само два поста и двата се за наводна наградна игра за Тефал тави. Исто така, не постои ниедна официјална информација или соопштение дека Тефал ги…

Измама е дека Филипс доделува апарат за две евра за првите сто луѓе

Ваквата „понуда“  за Филипс апарати за две евра,  е пласирана исклучиво со цел корисниците да ги споделат своите лични податоци во полињата, а потоа истите на многу начини можат да бидат злоупотребени. Ако се погледне веб-адресата на…

Киппер не доделува 900 велосипеди ако напишете „благодарам“ во коментар

Станува збор за лажна Фејсбук страницата која го злоупотребува името на Киппер маркет и на неа нема други достапни содржини освен лажната наградна игра. На официјалната страница на Киппер маркет која има над 157 илјади следачи не постои…

Измама: Киппер не доделува 870 специјални ќеси со подароци

Дека оваа наградна игра е невистинита, покажува фактот што истата не е споделена на официјалната Фејсбук страница на Киппер маркетите која има повеќе од 150 илјади допаѓања. Фејсбук страницата од којашто е споделен постот e новокреирана,…

Лажна наградна игра: Нептун не продава правосмукалки за 123 денари

Страницата од којашто е споделена лажната наградната игра не е официјалната страница на Нептун, има назив: „Производи за домаќинство“ и ги нема основните обележја кои би сугерирале дека станува збор за веб-страница поврзана со Нептун. За…

Наградната игра на Киппер маркетите за Валентајн е лажна

Оваа наградна игра е невистинита и таа не е споделена од официјалната Фејсбук страница на Киппер маркетите, којашто може да се најде на следниот линк и има 145 илјади допаѓања. Лажната наградната игра  е споделена од ФБ страница којашто e…

Измама: КАМ не доделува подароци ако го напишете месецот на раѓање

Постот што го рецензираме го оценуваме како невистинит. Станува збор за лажна наградна игра во која се злоупотребени брендот и логото на маркетот. Официјалната страница на КАМ на Фејсбук може да се пронајде на следниот линк. Целта е со што…

Со лажна наградна игра и злоупотреба на брендот Киппер се измамуваат корисниците на социјалните…

Дека станува збор за лажна наградна игра покажува и самата страница креирана специјално за да се промовира наводната наградна игра. На страницата нема официјални податоци, контакт, нема континуитет на објави, туку има само два поста кои се…

Лажна наградна игра повторно ги мами корисниците на Фејсбук

Фејсбук страница иако се претставува како продавница за велосипеди, нема ни локација, ни купувачи. Eдинствената оставена рецензија за неа, е дека станува збор за лажна страница со цел да се прибават вашите лични податоци. Страницата е…

Преку лажна наградна игра на Лидл маркетите, се прибираат лични податоци на граѓаните

За наводната наградна игра да изгледа поверодостојно, креирана е фан страница каде што е злоупотребено името и логото на Лидл. Оваа лажна страница не е официјална страница на Лидл на Фејсбук, иако носи исто име. Лидл сè уште нема отворено…