Browsing Tag

неисполнето ветување

Мета факт: Младите од скопски Бутел не добија културен центар до денес

Мета.мк го пребара и општинскиот веб-сајт на Бутел, но не успеавме да најдеме информации за активности на младинскиот културен центар, ниту пак информации за тоа дека е формиран и дека функционира Градоначалникот на Бутел, Дарко…

Мета факт: Не е исполнето ветувањето за изработка на проект за пруга до скопскиот аеродром

Земјава се приклучила на иницијативата на Србија и на земјите од регионот за изградба на брза пруга на Коридорот 10, во чија прва фаза е планирана изградба на брза пруга од Табановце до Скопје со крак до скопскиот аеродром, но конкретни…

Мета факт: Мерните станици ветени од Орце Ѓорѓиевски чекаат на реализација во Кисела Вода

До крајот на 2023 година ќе биде поставена мерна станица пред АД Цементарница во Усје согласно програмата на градоначалникот, информираат од Општина Кисела Вода Градоначалникот на скопската општина Кисела Вода, Орце Ѓорѓиевски во…

Мета факт: Сите рокови за усвојување на Законот за климатска акција се пробиени

Министерството за животна средина и просторно планирање дури на почетокот од август годинава ја објави финалната нацрт-верзија на Предлог-законот за климатска акција, а тој допрва треба да ја мине собраниската процедура Сите…

Мета факт: Пецаков не го исполни ветувањето за нова вело-патека од Охрид до Св. Стефан

Врз основа на сликата од терен, како и врз основа на одговорите од институциите, можеме да заклучиме дека ветувањето за изградба на велосипедска патека од Охрид до Св. Стефан, не е исполнето Во предизборната кампања пред…

Мета факт: И по повеќе од две години, нема абер од проширувањето на булевар Борис Трајковски кон…

Градот Скопје и по повеќе од 26 месеци од почетокот на градежните работи на терен, нема абер да го заврши проширувањето на булеварот Борис Трајковски меѓу населбите Пинтија и Драчево. Првиот рок зададен од претходниот градоначалник Петре…

Мета факт: Го нема специјалниот закон за заштита на Водно ветен од Данела Арсовска

Градоначалничката Данела Арсовска во декември 2021 година на средба со граѓанските организации „Го сакам Водно“ и „О2“ вети дека Градот Скопје ќе иницира изработка на закон за да се подигне заштитата на Водно на повисоко ниво и со тоа да се…

Мета факт: Дневниот центар за деца со аутизам во Кочани остана само предизборно ветување

Photo by Sandy Millar on Unsplash Откако стапи на функцијата градоначалник на Општина Кочани, Љупчо Папазов повеќе ниту еднаш не го спомена Дневниот центар за деца со аутизам Не е изграден Дневниот центар за деца со аутизам со Кочани што…

Мета факт: Зелениот спортски кеј од Ѓорче до Долно Лисиче на Данела Арсовска го нема на терен

Во Влае постои единствено пешачка патека долж кејот на Вардар, 14.8.2023 година; Фото: Мета.мк Врз основа на сите собрани податоци од сајтот на Бирото за јавни набавки, од сајтот на Агенцијата за катастар на недвижности и од увидот на…

Мета факт: Долгонајавуваниот старечки дом во Кочани никако да се изгради

Илустрација: Мета.мк Населението во Кочани забрзано старее - од 10, 2 отсто во 2002 година, процентот на лица над 65 години во вкупното кочанско население во 2021 година изнесувал над 21 отсто, односно двојно повеќе. И покрај ова,…

Мета факт: ТЕЦ „Неготино“ не проработе на природен гас, од Владата прстот го вперуваат во…

Термоелектрана „Неготино“, енергетскиот сектор е главен причинител на стакленичките гасови во земјава; Фото: Мета.мк Владиното ветување од Програмата за работа за периодот 2022-2024 година за трансформација и прилагодување на ТЕЦ…

Мета факт: Нема трага од изградбата на нов парк во центарот на Охрид, ветен од градоначалникот

Паркот во Охрид, 2 јули 2023 година; Фото: Мета.мк Мета.мк на 2 јули беше на локацијата во Охрид, каде што е најавена изградбата на новиот парк од страна на градоначалникот Кирил Пецаков. На просторот од споменикот на холандскиот писател…

Мета факт: Не е изградена катна гаража за решавање на проблемот со паркирање во Автокоманда

Проблемот со недостиг на паркинг места во Автокоманда е воочлив дури и во доцните попладневни часови; Фото: Мета.мк, 13.6.2023 година Мета.мк кон средина на јуни 2023 година направи обиколка на скопската населба Автокоманда, во која не…