Browsing Tag

ЕУ24

Видео од атмосферски истражувачки авион, споделено како доказ за некаков геоинженеринг

Тврдењето во објавата дека авионот прикажан во видеото е некаков доказ за геоинжинниеринг и за прскање од авиони со кои се прават климатски промени, не е точно. Авионот прикажан во видеото е опремен за атмосферско истражување и тоа го…

Вакцината против пертусис е во редовниот календар за имунизација не само кај нас, туку и во сите…

Целата објава изобилува со тврдења за кои не се понудени никакви докази. Наспроти нив, фактите говорат поинаку. Факт е дека пертусисот е заразна болест која лесно се пренесува меѓу луѓето и единствена превенција против неа е вакцината која…

Фотографијата од Макрон со розови пижами е креирана со вештачка интелигенција

Ако внимателно ја набљудувате фотографијата на Емануел Макрон, забележливо е дека е создадена од вештачка интелигенција. На пример, претседателот на Франција има неприродно долги прсти на десната рака, а исто така неприродно изгледа и…

Грета Тунберг не ги повикала Кинезите да се откажат од традиционалните стапчиња за јадење

Нема докази дека климатската активистка Грета Тунберг дала изјава во која ги повикала Кинезите да се откажат од традиционалните стапчиња за јадење, уште помалку дека Кинезите ѝ вратиле да престане да користи тоалетна хартија. Ваквата…

Судот во Германија воопшто не расправал дали вирусот на мали сипаници постои

Судот во Германија не одлучувал за тоа дали вирусот на сипаници постои или не постои, туку одлучувал во граѓански спор за ветено плаќање меѓу две лица во врска со ветена награда. Исто така не е вистина дека „секој месец пуштаат вирус“. Со…

Макрон не е сатанист и не постои никаков план за депопулација

Објавата се однесува на изјава на францускиот претседател Макрон за новиот нацрт-закон за крајот на животот кој ќе овозможи „помош за завршување на животот“. Предложениот закон се однесува само на возрасни лица кои страдаат од неизлечива…

Белгискиот политичар е осуден затоа што јавно го негирал холокаустот и ширел расистички говор

Белгискиот политичар Дрис Ван Лангенхов не бил осуден само затоа што споделувал навредливи мемиња во група за разговор. Тој бил осуден за говор на омраза, за ширење расистички, нацистички и негационистички говор. Ван Лангенхов е политички…

Не е точно дека личните документи треба да бидат со новото име, откако ќе почнеме преговори со ЕУ

Граѓаните, согласно Договорот од Преспа, требаше да ги сменат личните документи со новото име на државата до 12 февруари 2024 година. Овој датум произлегува од Договорот кој го потпишаа С. Македонија и Грција. Покрај пасошот, граѓаните…

Агресивниот пензионер е снимен во итната служба на Неапол, а не на вакцинален пункт

Видеото од објавата што ја рецензираме не е од центар за вакцинација туку од итната помош во Неапол. Како што информираат проверувачите на факти на на Factcheck.vlaanderen, самата болница пред која се случил инцидентот, воопшто не служи…

Климатските промени не се нова „пландемија“, туку реалност и научно се докажани

Климатските промени беа во фокусот на Светскиот економски форум (СЕФ) во 2021 година, но тие се високо на агендата се и во последниве години и тука нема ништо спорно. Наспроти тврдењата во објавата што се шири на Фејсбук, климатските…

Холандија не се откажува од краварство, но сака да ги намали емисиите на штетни гасови од сточното…

Мерките кон кои се стреми Холандија се насочени кон намалување на емисиите на штетни гасови предизвикани од сточното ѓубриво. Дишењето на луѓето незначително учествува во глобалното затоплување и не е одлучувачки фактор. Ембаргото на Русија…

Планетата не гладува за јаглерод диоксид

Нивото на јаглерод диоксид не е пониско од кога било во историјата, ниту пак, „сме гладни“ за јаглерод диоксид, како што тврди оваа објава на Фејсбук. Исто така, не е точно дека јаглеродниот диоксид е претворен во наводна закана.…

Во Франција не е донесен закон за заштита на „Фајзер“ и казнување на критичарите на мРНК вакцините

Во законот за кој се говори во објавата, а кој уште не е ефективен, ниту еднаш не се споменува ниту мРНК вакцината, ниту „Фајзер“. Тој овозможува да биде кривично дело да се убедуваат или да се охрабруваат луѓе да не прифаќаат разумен…

Бали сено не биле сместени под Триумфалната порта во Париз

Фотографијата на која се чини дека се прикажани трактор и бали сено поставени во близина на Триумфалната порта во Париз, не е од протестите на земјоделците, туку е создадена со помош на вештачка интелигенција.Таа беше споделена на Инстаграм…

Анти-ЕУ објава без аргументи ја сатанизира Европската Унија

Во објавата е карактеристичен анти ЕУ ставот проследен со наратив на омраза. Европската Унија наспроти изнесеното, е стратешки партнер на С.Македонија кој ѝ дава континуирана поддршка на нашата земја. Огромен е бројот на проекти, финансиска…

Фотографијата со Ајфеловата кула блокирана од бали сено е лажна

Фотографијата на која се чини дека се прикажани трактори и големи бали сено поставени во близина на Ајфеловата кула, не е од протестите. Всушност, таа е создадена со помош на вештачка интелигенција. Таа беше споделена на Инстаграм од…

Не е точно дека ЕУ ги уништува селата и земјоделците

ЕУ се обидува да се справи со предизвиците што ги имаат земјоделците, а кои се однесуваат на повисоки цени за производство, ниска цена на откупот, како и проблемот со евтиниот увоз од странски држави. Добар дел од проблемите на земјоделците…

Нема прскање со отрови од небото и облаци креирани од ХААРП

Во објавата се повторува познатата теорија на заговор дебанкирана од научната заедница и од  самите научници во ХААРП програмата. Не е точно дека нè прскаат од авиони со хемикалии, ниту пак, дека ХААРП има можност да креира временски…